Με τη δέουσα λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή  εορτάσθηκε το Γενέσιον της Θεοτόκου στον ιστορικό Ναό Παναγίας των Λιθινών


        Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με αθρόα συμμετοχή των πιστών από ολόκληρη της Μητροπολιτική περιφέρεια πανηγύρισε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο ιστορικός Ναός της Παναγίας των Λιθινών.


        Την παραμονή, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από πλειάδα Εφημερίων της  Ιεράς Μητροπόλεως.


        Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της πρώτης Θεομητορικής εορτής του εκκλησιαστικού έτους, σημειώνοντας ότι η Θεοτόκος  αποτελεί το καύχημα του ανθρωπίνου γένους που μακαρίζεται από «πάσα γενεά», διότι στην παρθενική μήτρα Της χώρεσε ο  «αχώρητος παντί» Θεός και Δημιουργός του παντός και κατέστη η «χώρα του Αχωρήτου». Όπως τόνισε ο Σεβ. κ. Ευγένιος η Εκκλησία μας εορτάζει το γενέθλιον της Θεοτόκου, επειδή Αυτή αποτέλεσε το σκεύος εκλογής του Θεού και συνέργησε στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, όμως η γενέθλιος ημέρα των Αγίων είναι  η ημέρα κατά την οποία μαρτύρησαν ή κοιμήθηκαν ειρηνικά και επομένως όλοι μας πρέπει να εορτάζουμε τη μνήμη-γενέθλια ημέρα του Αγίου μας, που είναι ο προστάτης, ο μεσίτης και βοηθός μας, και όχι τα γενέθλια μας. 


        Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου στους δρόμους των Λιθινών υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και εκατοντάδων πιστών. Το βράδυ τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και η καθιερωμένη αγρυπνία στον παλαιό, ιστορικό και κατάγραφο Βυζαντινό Ναό της Παναγίας.
        Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε η Αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου.


        Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός και τα θεολογικά μηνύματα της γέννησης της Θεοτόκου από την πρώην άγονο και στείρα Άννα, επισημαίνοντας ότι η Αειπάρθενος Μαρία αποτελεί «σεμνόν κειμήλιον απάσης της οικουμένης», αφού δια μέσου Αυτής ο απερίγραπτος και ακατάληπτος Θεός έλαβε «δούλου μορφήν» και κατέστη δυνατή η επανασύνδεση του Άκτιστου και αιώνιου Θεού και τον κτιστό και θνητό άνθρωπο.
        Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας οι Δήμαρχοι Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Βουλευτής Νομού Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Ιω. Αυγουστινάκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λεύκης κ. Ιω. Δρακάκης, ο  Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Κατρίνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Σητείας (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.) κ. Θεόδωρος Πετρουλάκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών και ο Φρούραρχος Ν. Λασιθίου ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Ματθαίος Μοζάκης, ο οποίος παρέστη και κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως.