Αρχιερατικό συλλείτουργο
στην πανηγυρίσασα Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά και ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας.


Το απόγευμα της Τετάρτης 25/9 τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχομένου του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και πολλοί Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ο Παν/τος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης κατά την αρχαία παράδοση, χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.  


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στον Απόστολο Ιωάννη, τον Ευαγγελιστή, επιστήθιο φίλο, Παρθένο και ηγαπημένο μαθητή του Κυρίου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αρετή της παρθενίας που τον χαρακτήριζε, η οποία υποδηλώνει την εγκράτεια, τη σωφροσύνη και την ύπαρξη μέτρου στη ζωή του ανθρώπου, η έλλειψη των οποίων οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση που οφείλεται στην έκπτωση των αξιών και στην αποδόμηση των θεσμών της κοινωνίας μας.


Ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός τόνισε ότι από το βόρειο άκρο της πατρίδας μας, βρέθηκε στο νοτιοανατολικότερο άκρο της πατρίδας μας ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του οικείου και προσφιλεστάτου σ’ αυτόν Ποιμενάρχου Σεβ. κ. Ευγενίου, και εξέφρασε τη χαρά, την ικανοποίηση και τη συγκίνησή του που συμμετέχει στην πανήγυρη της ιστορικής Μονής Τοπλού, λόγω και της καταγωγής του κατά σάρκα πατρός του από την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ι. Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να αναβαπτισθεί στα νάματα της μεγάλης εκκλησιαστικής, ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου. Όπως σημείωσε, η Θράκη και γενικότερα η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου είναι ο τόπος συνάντησης τριών πολιτισμών, του ελληνικού, του σλαβικού και του τουρκικού, καθώς και δύο θρησκειών του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού, γι’ αυτό και δίδεται η μαρτυρία και ο διπλός αγώνας υπέρ της πίστεως και της πατρίδος.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στην αντιφώνησή του καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό που άφησε τα υψηλά και δύσκολα καθήκοντά του στον ακριτικό Έβρο και το «τριεθνές» για να λαμπρύνει την πανήγυρη της παλαιάς και ιστορικής Μονής της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού, φέρνοντας το μήνυμα της διατήρησης της ελληνορθόδοξης παραδόσεως, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη πάραδοση της ακριτικής περιοχής που ποιμαίνει θεοφιλώς ο καταγόμενος από τα μαρτυρικά χωριά της Μητροπόλεώς μας Σεβ. κ. Δαμασκηνός, όπως είναι οι τοπικοί Άγιοι της Μητροπόλεώς του, ο άγιος Κύριλλος ο ΣΤ΄, Πατριάρχης Κων/πόλεως, και ο άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης ο Ελεήμων.


Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και άλλοι Κληρικοί της περιοχής, ενώ ο Παν/τος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.


Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο οικείος Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν την πανηγυρίζουσα Μονή ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος επεσήμανε ότι ο «Ευαγγελιστής της αγάπης» και αγαπημένος μαθητής και επιστήθιος φίλος του Κυρίου μας άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος υπήρξε «θεατής των αρρήτων αποκαλύψεων». Όπως υπογράμμισε, η διδασκαλία του για την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους και στην αγάπη των ανθρώπων μεταξύ τους γίνεται πράξη στη μοναστική ζωή της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Τοπλού, η οποία μέσα στο διάβα των αιώνων και μέχρι σήμερα συνεχίζει μια μακραίωνη πνευματική, εθνική και φιλανθρωπική παράδοση στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, δίδοντας τη μαρτυρία της αγάπης και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος με τη συμμετοχή του λάμπρυνε την πανήγυρη της ιστορικής Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού.
Στην πανήγυρη έψαλαν δύο χοροί της χορωδίας των ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. καθηγητή πρωτ. π. Νικόλαο Αλεξάκη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε ο καφές στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα και στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού, παρατέθηκε πλούσιο γεύμα στην κατάγραφη τράπεζα της Μονής.


Στην πανήγυρη παρέστησαν τόσο αφ’ εσπέρας, όσο και ανήμερα της πανηγύρεως ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου κ. Ιω. Χατζηνάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ κ. Θεοδ. Πετρουλάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τα μέλη του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Εκκλ. Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», ο Διοικητής Πλωτάρχης κ. Γ. Καθεκλάκης και ομάδα Αξιωματικών και Ναυτών της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Κυριαμαδίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και τοπικών φορέων κάθως και πλήθος πιστών από την περιοχή της Σητείας και την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.