Η πανήγυρη του Επισκοπικού παρεκκλησίου
του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, πανηγύρισε με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών το φερώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


Το απόγευμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και άλλοι Κληρικοί της περιοχής, ενώ τους ύμνους της ακολουθίας απέδωσαν κατανυκτικά δύο χοροί καλλικέλαδων Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πανηγυρίζει όλη η Κρήτη, από τη Μονή Γουβερνέτου, τον τόπο ασκήσεως του Οσίου, έως και την Ανατολικότερη Μητρόπολή της, την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, και μακαρίζομεν τον αοίδιμο Επίσκοπο Ιεροσητείας Φιλόθεο Μαζοκοπάκη τόν Α΄, ο οποίος ανήγειρε τον πανηγυρίζοντα τούτο Ναό για να φυλάσσεται το ιερό λείψανο πού κόμισε από την Μονή της μετανοίας του, την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γουβερνέτου. Ο Σεβ. ανέφερε ότι έως σήμερα οι εορταζόμενοι Θεοφόροι Πατέρες, οι οποίοι κοιμήθηκαν ομοθυμαδόν την 6η Οκτωβρίου, όμως η εορτή της μνήμης τους μεταφέρθηκε κατά μία μέρα για να μη συμπέσει με την εορτή του Αποστόλου Θωμά, μετά από απόφαση του μεγάλου Κρητός Πατριάρχου Κυρίλλου του Λουκάρεως, επιτελούν πλήθος θαυμάτων, ιάσεων και θαυμαστών επεμβάσεων.


Ο Σεβασμιώτατος σημειώσε στην ανάγκη ένδυσης της πανοπλίας του Θεού «προς το δύνασθαι ημάς στήναι προς τας μεθοδείας του διαβόλου», όπως παραγγέλλει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Ο θεϊκός εξοπλισμός που πρέπει να διαθέτουν οι πιστοί είναι η συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και η τροφή μας με τον λόγο του Θεού που σε συνδυασμό με την άσκηση, τη νηστεία και την προσευχή που έκαναν πράξη σε όλη την επίγεια ζωή τους οι 99 συνασκητές στη δυτική Κρήτη, προσελκύουν τη Θεία Χάρη που είναι και η μόνη κατάκτηση του ανθρώπου που τον συνοδεύει στην άλλη ζωή.


Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και στη συνέχεια προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος επικαλέσθηκε τη χάρη, τη βοήθεια και τον επιστηριγμό του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των λοιπών 98 εν ασκήσει διαλαμψάντων θεοφόρων Πατέρων, τονίζοντας ότι οι Άγιοι μας δείχνουν τον τρόπο και τον δρόμο που οδηγεί στο αγιασμό και τη θέωση του ανθρώπου. Όπως σημείωσε ο Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και η χορεία των 98 συνασκητών του καθαγίασαν τα χώματα της Κρήτης με την άσκηση και τα χαρυτόβρυτα λείψανά τους, τα οποία κατέλιπαν μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Οσίου Ιωάννου και την κοινή και οσιακή κοίμηση των υπολοίπων 98 Αγίων συνασκητών του. Τέλος, ευχήθηκε στον Πανοσιολογιώτο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομο Παπαδάκη με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα έξι ετών από την εις Διάκονον χειροτονία του στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό και του ευχήθηκε κατ’ άμφω υγεία και συνέχιση της θεοφιλούς ιερατικής διακονίας του μέχρι βαθυτάτου γήρατος, σημειώνοντας τη δύσκολη αποστολή των Κληρικών να ευθυγραμμίζουν της ζωής τους προς τον Ευαγγελικό λόγο και να αποτελούν το «φως του κόσμου».
Στην πανήγυρη συμμετείχε πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και κέρασμα σε όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.