Ιερά Παράκληση για την ενίσχυση των υποψηφίων
των πανελλαδικών, προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων

Με τη συμμετοχή πολλών διαγωνιζομένων μαθητών στις πανελλαδικές, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων και των Λυκείων και σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης 15 Μαΐου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας ειδική Ιερά Παράκληση, για την ενίσχυση και τον φωτισμό τους. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως.


Η ακολουθία ξεκίνησε με το Μικρό Απόδειπνο, ενώ στη συνέχεια εψάλη ο ειδικός Παρακλητικός Κανόνας «εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξατάσεις», που περιέχει ειδική δέηση υπέρ των διαγωνιζομένων μαθητών και ο Σεβ.  ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, που μοιράστηκαν στους μαθητές.
Στο τέλος της ακολουθίας, που παρακολούθησαν οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων της πόλεως και πολλοί μαθητές των άλλων τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος διάβασε ειδική ευχή επιστηριγμού των υποψηφίων για τις ανώτατες σχολές μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κύριος ο Θεός ημών, έπιδε ιλέω Σου όμματι επί την χορείαν των μαθητών των προσιόντων εις την κατ᾽ έτος εξέτασιν των μαθημάτων αυτών και προσδοκόντων την προαγωγήν αυτών και την είσοδον εν ταις κρείττοσι σχολαίς και ενίσχυσον αυτούς…».


Απευθυνόμενος στους μαθητές που συμμετείχαν στην ακολουθία ο Σεβ. τόνισε ότι η Ιερά Παράκληση απευθύνεται στο Χριστό, που είναι η πηγή της γνώσεως και της σοφίας, για να φωτίζει το νου και τη διάνοια, να ευλογήσει και να επιστηρίζει την προσπάθεια των μαθητών που δοκιμάζονται στις εξετάσεις χαρίζοντάς τους δύναμη για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην εξεταστική δοκιμασία και να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θεός βοηθά αυτούς που εργάζονται και δεν βοηθά τους οκνηρούς. Τέλος, επικαλούμενος την προστασία και τη βοήθεια της Παναγίας της Ελεούσας ευχήθηκε ολόψυχα «ο χορηγός της σοφίας, της γνώσεως και πάντων των αγαθών και των δωρεών, ο σοφίσας τους Αυτού αγραμμάτους Μαθητάς και Αποστόλους σοφίσας» να κατευθύνει και να φωτίσει τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων ώστε να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους και να εισέλθουν στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν. 


Ο Σεβ. κ. Ευγένιος διένειμε τον άρτο και εικόνες της Παναγίας της Ελεούσης στους μαθητές της Γ´ Λυκείου  που εισέρχονται στο στίβο των Πανελληνίων εξετάσεων από αύριο Παρασκευή 17 Μαΐου, στους μαθητές των υπολοίπων τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ξεκινούν τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις την προσεχή Τρίτη 21/5, στους γονείς και στους παριστάμενους καθηγητές.