Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Ιερα Μονή Τοπλού

Στην Ιερά και ιστορική Μονή Τοπλού Σητείας συνεδρίασε το διήμερο 17 καί 18 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης,
Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, Σάββατο 18 Μαΐου, παρέστη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, αρμόδιος για τα θέματα ΕΣΠΑ, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία όλων, Αυτοδιοίκησης και φορέων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ενώ απένειμε τα εύσημα στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει κάνει σημαντικό έργο, παρουσιάζει απορροφήσεις κινδυλίων και προετοιμάζει σωστά τη νέα προγραμματική περίοδο. Στη συνέχεια η προϊσταμένη της ενδιάμεσης  διαχειριστικής αρχής κ. Μαρία Κασωτάκη ανέλυσε την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020 για μια δυναμική και βιώσιμη Κρήτη.


Τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης καλωσόρισε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μαΐου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, ο οποίος στον εγκάρδιο χαιρετισμό του είπε τα ακόλουθα:
« Αξιότιμοι
Κύριε Περιφερειάρχη Κρήτης,
Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,
Κυρίες και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
Κυρίες και Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης,
Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών,
Κυρίες και Κύριοι,

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!


Σας καλωσορίζουμε και σας υποδεχόμαστε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας και ευχαριστούμε που επιλέξατε τον τόπο μας, το Νομό Λασιθίου, για την πραγματοποίηση των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.
Έναν τόπο γεμάτο παράδοση και θυσίες, έναν τόπο ξεχωριστό και φιλόξενο. Ένα τόπο γεμάτο με ριτιδωμένους βιοπαλαιστές αλλά και ευγενείς και καλοκάγαθους ανθρώπους. Έναν τόπο με ιδιαίτερο φυσικό κάlλος, έναν τόπο ιερό με ανάγλυφη την ιστορία του και ζωντανή την παράδοσή του μέχρι και σήμερα.
Και συνάμα, έναν τόπο με πολλές ιδιαιτερότητες που η επίσημη Πολιτεία, πολλές φορές, λησμονεί να συμπεριλάβει στις επιλογές της για ανάπτυξη και δημιουργία. 
Αγαπητοί μου,
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και στην επιβεβλημένη άσκηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, της ανάγκης συνεργασίας και συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημόσιες αρχές και οργανισμούς, της ύπαρξης των διαθέσιμων πόρων, της ανάγκης οργάνωσης και διασφάλισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ανάγκης για αειφόρο ανάπτυξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρακαλούμε να συμβάλλετε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να διασφαλίσετε την επωφελή και ισόρροπη ανάπτυξη για την Κρήτη μας, το Νομό μας και την Επαρχία μας.
Η συνεννόηση και η συνεργασία αποτελούν για εμάς που υπηρετούμε τούτον τον τόπο τα απαραίτητα εκείνα μέσα και εργαλεία για προγραμματισμό και ανάπτυξη και εσείς είστε ο μοχλός εκείνος που θα εγγυηθεί την επιτυχία κάθε πρωτοβουλίας και προσπάθειας για την κοινή ωφέλεια και να κυριαρχήσει το κρητικό φιλότιμο και η ανθρωπιά.
Ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό προϊόν, κύρια στοιχεία και συγκριτικά πλεονεκτήματα της ανατολικής Κρήτης, επιτέλους, ας αντιμετωπιστούν από τους υπευθύνους της κεντρικής διοικήσεως και δή στο δύσκολο οικονομικό και κατ᾽ επέκταση κοινωνικό διαμορφούμενο περιβάλλον για όφελος του τόπου μας και επιλογή και ευκαιρία για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είναι πλέον ανάγκη επιτακτική η συνέπεια για να έχομε και συνέχεια του τόπου μας.
Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη από χρόνια επένδυση σε τούτο το άκρο της ανατολικής Κρήτης, η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας είναι η μόνη Μητρόπολη σ όλη την επικράτεια, που τώρα και χρόνια με εγκεκριμένο Καταστατικό έχει συστήσει με την ιστορική Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Εκκλησιαστικό-Κοινωφελές Ίδρυμα και προσφέρει τόσες χιλιάδες στρέμματα για έργα κοινής ωφελείας, ανάπτυξης, αναδημιουργίας, προπάντων δε για να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας, που μαστιζόμενη από την κατάρα της ανεργίας, δυστυχώς αποδημούν αφήνοντας πίσω τους σε συντρίμια στόχους, όνειρα, σπουδές, δεξιότητες και ένα τόπο που ιδιαίτερα εμείς οι Κρητικοί πονούμε κι αγαπούμε. Για την υλοποίηση τούτου του μεγαλόπνοου σχεδίου συναντούμε παντού εμπόδια και σκοπιμότητες, που εξυπηρετούν μόνο συμφέροντα μειονότητας και λιγοστών ατόμων αγνοώντας την κρίση, την αποψίλωση και την αποδυνάμωση ιδιαίτερα της επαρχίας και δη της απομεμακρυσμένης κι απομονωμένης Νότιας και Βορειοανατολικής Κρήτης.
Ας ελπίσομε, ότι θα υπερισχύσει και πάλι η ισόρροπη  ανάπτυξη, η ανθρωπιά και το φιλότιμο για κοινή ωφέλεια, για αναβάθμιση και δημιουργική πορεία του τόπου μας.
Παρόλες τις δυσκολίες, εμείς, κινούμενοι από χρέος και μόνο, θα συνεχίσομε τον αγώνα υλοποίησης του έργου της επένδυσης στην Ιερά και ιστορική Μονή Τοπλού, γιατί μας το επιβάλλει η ανάγκη και η ιστορία του τόπου μας, αλλά και η αγάπη και ο σεβασμός των παραδοσιακών ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Η Παναγία η Ακρωτηριανή προστατεύει και κατευθύνει όλους μας και χαρίζει ευκαιρίες παρηγοριάς κι ελπίδας, όπως το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο με νέο πρώτο αιρετό και ικανό Περιφερειάρχη τον αγαπητό κ. Αρναουτάκη και νέους και δημιουργικούς Συμβούλους που αγαπούν τον τόπο και αγωνίζονται και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις για την ευημερία του.
Η Παναγία η Ακρωτηριανή μάς φιλοξενεί και μας επευλογεί όλους κι ευχόμαστε υλοποίηση κάθε κοινής δημιουργικής προσπάθειας.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας τώρα και χρόνια αφουγκράζεται την αγωνία των καιρών, συμπάσχει, συμμετέχει, διεκδικεί και αγωνίζεται ποικιλότροπα, μαζί με το ευσεβές πλήρωμά της για την προάσπιση και δυνατή αναβάθμιση όλων εκείνων των παραμέτρων που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία σύγχρονη και ευνομούμενη.
Και χαιρόμαστε για την αμέριστη κατανόηση και συμπαράσταση που διαπιστώνουμε, κάθε φορά, στο πρόσωπό σας κ. Περιφερειάρχη και των εκλεκτών συνεργατών σας της στενής και άμεσης συνεργασίας μας.
Καλωσορίσατε, καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες σας!
Χριστός Ανέστη και «Ζωή πολιτεύεται».

 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν, εκτός από τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, οι τέσσερις Δήμαρχοι του Ν. Λασιθίου, Αγίου Νικολάου κ. Δημ. Κουνενάκης, Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης και Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γ. Μηλιαράς και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος πρόσφερε σε όλους τους συμμετέχοντες ως ενθύμιο της συνεδρίασης στην Ιερά Μονή Τοπλού από μία τσάντα με φάκελλο 24 ιστορικών βυζαντινών εικόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, το βιβλίο του προσκυνηματικού οδηγού της Ιεράς Μονής Τοπλού, αντίγραφο της εικόνας «Μέγας ει Κύριε» που φυλλάσεται στο Καθολικό της Μονής, το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγκυρα Ελπίδος», ευχητήρια κάρτα του Σεβ. Μητροπολίτου και από δύο μπουκάλια βιολογικό κρασί που παράγει, τυποποιεί και προωθεί το Μοναστήρι.

Λίγο πριν την παράθεση επίσημου μοναστηριακού δείπνου στην κατάγραφη τράπεζα της Μονής, την πρώτη μέρα της Συνεδριάσεως, προηγήθηκε ξενάγηση στον κ. Περιφερειάρχη και στους Περιφερειακούς Συμβούλους από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο στο Καθολικό και τα Μουσεία εκκλησιαστικής τέχνης και χαρακτικών της Μονής.