Η εορτή των Θεοφανείων


Με ξεχωριστή λαμπρότητα και πάνδημη συμετοχή των Σητεακών εορτάσθηκαν την Κυριακή 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε πομπή προς την προβλήτα του λιμανιού, όπου ο Σεβ. κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από  Εφημερίους της πόλης, και με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων από καΐκι και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα.


Στην τελετή του αγιασμού των υδάτων παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, ο πρώην Βουλευτής κ. Μ. Καρχιμάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Κων/νος Φουσταλιεράκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας κ. Πλωτάρχης κ. Εμμανουήλ Αντωνάκης και πλήθος Σητειακών.


Στην Ιεράπετρα ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα τελέσθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και πολυπληθή συμμετοχή των  πιστών από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος νωρίτερα προέστη στη Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, με την παρουσία του Δημάρχου Σ. Αναστασάκη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των και Αστυνομικών και Λιμενικών και λοιπών τοπικών Αρχών.

βλέπε βίντεο