Χειροτονία Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου

 

Μέσα στο ιδιαίτερα χαρμόσυνο και πανηγυρικό κλίμα της εορτής της Θείας Συγκαταβάσεως και Ενανθρωπήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος λειτούργησε την Κυριακή Μετά την Χριστού Γέννηση, 29 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου και τέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία του π. Δημητρίου Πρωτοψάλτη, ο οποίος πρόκειται να διακονήσει στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

 

Ο Υποδιάκονος  Δημήτριος εμφανώς συγκινημένος προσφώνησε τον Σεβ. κ. Ευγένιο και τον ευχαρίστησε για την υψίστη τιμή και την ευλογία, που επεφύλαξε στο πρόσωπό του να μεταβεί από την Κρήτη και να ιερουργήσει στον Ιερό Ναό που διακονούσε από παιδί και να τον χειροτονήσει στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, ώστε ο πνευματικός του πατέρας, οι Ιερείς του Ναού, οι συγγενείς του και όλοι οι ενορίτες να μπορέσουν να παραβρεθούν και να μετάσχουν στην χαρά αυτή.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην εμπνευσμένη ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της περιοχής Σεβ. Μητροπολίτου Κηφησίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο για την κανονική άδεια και ευλογία που του έδωσε να ιερουργήσει και να τελέσει το ιερό μυστήριο της χειροτονίας, απευθυνόμενος στον Υποδιάκονο Δημήτριο, τόνισε: «Eίδομεν γαρ τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτόν» (Ματθ. 2,1), ακούσαμε σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, στο Ιερό Ευαγγέλιο.

 

 Και συ αγαπητό μου παιδί, Δημήτριε, από μικράς ηλικίας εγνώρισες τον Αστέρα Χριστό, και πόθησες με τον θείο πόθο την ιερωσύνη, σπουδάζοντας τα ιερά γράμματα, που σε σόφισαν και σε οδήγησαν με τη θεάρεστη κατεύθυνση και πείρα των πνευματικών Πατέρων και Διδασκάλων, ώστε να βρίσκεσαι σήμερον ενώπιον του φρικτού θυσιαστηρίου έτοιμος ζητώντας το μέγα της Ιερωσύνης αξίωμα.
 Αυτός είναι ο θησαυρός της πίστεως, που οι Μάγοι επίμονα αναζητούσαν να γνωρίσουν και να προσκυνήσουν. Οι Μάγοι είχαν την έλλαμψη του νου από το θεϊκό αστέρι της Βηθλεέμ, γιατί τους οδηγούσε στην τελειοτέρα γνώση του Θεού. Γι’ αυτό αψήφησαν κάθε κίνδυνο και δυσκολία, κάθε ανησυχία η αμφιβολία και δεν σκανδαλίσθηκαν από την έκδηλη πτωχεία του Σπηλαίου, ούτε την απομόνωση και την περιφρόνηση των ισχυρών. Ξεπέρασαν τα αισθητά και γνώρισαν τα υπέρ αίσθηση ουράνια αγαθά. Γνώρισαν τη θεία γνώση, σε αντιπαράθεση με τη πτωχή και γυμνή φιλοσοφία της αστρολογίας και μεταφυσικής, που και σήμερα δυστυχώς προβάλλεται.
Και τα δώρα των Μάγων στο θείο Βρέφος ήταν κι αυτά ανάλογα της βασιλικής και μοναδικής αξίας του νεογέννητου Χριστού. Ο άγιος Τερτυλλιανός ερμηνεύει ότι χρυσός είναι σύμβολο της βασιλείας, γιατί μόνο βασιλείς φορούσαν χρυσοποίκιλτα ενδύματα. Το λιβάνι είναι σύμβολο της θεότητος, γιατί μόνο στο Θεό προσφέρουμε λιβάνι. Θυμίαμα εύοσμο η προσευχή και τα καλά έργα που ευχαριστούν τον Θεό. Τα δε σμύρνα και αρώματα, που «τοις θνητοίς υπάρχει αρμόδια», συμβολίζουν την αναγνώριση του Θεού και την πίστη των Μάγων, γιατί προσκυνούν τον Θεάνθρωπο Βασιλέα, τον αιώνιο Θεό και συγχρόνως τον άνθρωπο Χριστό. Ο Ιησούς ήλθε στη γη για να αποθανατίσει τη θνητή φύση μας και να την αγιάσει και να τη μυρίσει με το ευώδες μύρον της θεότητος. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, «ίνα τον άνθρωπον Θεόν απηργάσηται», κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.
Δεν είναι λοιπόν τίποτα τυχαίο και ανερμήνευτο. Σήμερα, Κυριακή μετά την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, προβάλλει η Εκκλησία μας την ευσεβιστική προσκύνηση των Μάγων και τον πλουτισμό της θείας λατρείας και της θεολογίας και γνώσεως του Θεού υπέρ την χρηματικήν φορολογίαν και την αισθησιακή ζωή.

Και εμείς όλοι συνηγμένοι επί το αυτό ζούμε τη σημερινή χειροτονία σου. Ακούμε τα βρεφοπρεπή σκιρτήματα της ευσεβούς καρδίας σου, και αφουγκραζόμεθα τον πόθο της λατρευτικής προσκύνησης στον Μέγα Αρχιερέα Χριστόν, που σου χάρισε και γνώση Θεολογίας και θα σε ενδυναμώσει τώρα με τη χάρη της Ιερωσύνης δια της Χειροτονίας.
Μόνο ο θείος φωτισμός ενεργεί, ώστε ο σημερινός άνθρωπος στη δύσκολη εποχή που ζούμε να διαγράφει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και απολαύσεις και να επιλέγει τη ζωή της Εκκλησίας, το δρόμο της θείας γνώσεως και της λατρείας του Θεού.
Αυτός είναι και σήμερα ο πραγματικός πλουτισμός, ο φωτισμός και ο αληθινός προορισμός σου, γιατί θα έχεις οδηγό στη ζωή σου τον Ιησού Χριστό, τον αστέρα που δεν δύει ποτέ, αλλά θα σου χαρίζει το φως της γνώσεως. Αυτή είναι η αληθινή αναγέννηση και δική σου θεϊκή εμπειρία σήμερα, που το Πανάγιο Πνεύμα θα φωτίσει και θα αγιάσει όλη σου την ύπαρξη κι όλη σου τη ζωή. Αυτός είναι για σένα πλέον ο δρόμος προς την Εκκλησία και η Εκκλησία ο μοναδικός δρόμος της ζωής σου. Η λογική λατρεία του Θεού είναι η ευσεβής και η ευλαβική προσκύνηση της καθημερινής διακονίας σου, στον ουράνιο Θεό, στην αγία Του Εκκλησία.
Πλούτος και δόξα ουράνια η θεία Λειτουργία, η Ευχαριστία Θεού και ανθρώπων με τον Θεάνθρωπο Χριστό, που είναι το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας και του Κληρικού. Η ορθόδοξη λατρεία είναι χριστοκεντρική, εκκλησιολογική και επισκοποκεντρική. Αυτή θα είναι και η διακονία σου.
Με τη σημερινή χειροτονία σου αποδεικνύεται πρώτον, όπως και τότε με τους Μάγους, που συμβολίζουν τους ιερείς, ότι για καθένα Κληρικό Κύριος, δημιουργός και κυβερνήτης της ιστορίας και της προσωπικής του ζωής είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός, ο Δομήτωρ της Εκκλησίας.
Δεύτερον, ότι η ζωή της Εκκλησίας και σήμερα είναι η αληθινή λατρεία του Θεού με διακονητές τους Ιερείς και τους Διακόνους, που εξασφαλίζει την έλλαμψη του νοός, την κάθαρση, τον αγιασμό και τη θεία γνώση.
Και τρίτον, ας εννοήσουμε επιτέλους ότι αυτό που ζητούσαν να γνωρίσουν εξωτερικά οι Μάγοι, δηλ. τον αιώνιο Θεό και Βασιλέα εμείς έχομε τη χάρη και τη δύναμη να γνωρίσομε εμπειρικά, βιωματικά, αγιαστικά μέσα στα ιερά Μυστήρια της αγίας Εκκλησίας Του. «Εγώ και ο Πατήρ εν εσμέν» (Ιωάν. 10,30), μας λέει το αδιάψευστο στόμα του Κυρίου μας. «Και ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμι πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28,20).
Με αυτές τις ερμηνευτικές παραινέσεις και συμβουλές και με αισθήματα τιμής και αγάπης προς το πρόσωπο και την οικογένειά σου, σε υποδεχόμαστε στο επίγειο θυσιαστήριο, στην αγία Τράπεζα, στον θρόνο του Θεού, μέσα στη θεία Λειτουργία. Για να γίνεις ένας από εμάς με τη χειροτονία σου. Να γίνεις μέλος της ευρύτερης οικογένειας της Εκκλησίας.
Εκτιμούμε τον αγώνα και την αγωνία σου να φθάσεις έως τα υψηλά αυτά εδώ σκαλοπάτια της Ιερωσύνης και αναγνωρίζομε τον κόπο και την προσφοράν της εκλεκτής και ευσεβούς μητρός σου και του μακαριστού πατρός σου, που σήμερα η ψυχή του αγάλλεται, αναπαύεται και σκιρτά στους ουρανούς βλέποντας την πορεία σου προς τον αιώνιο Θεό και Δεσπότη.
Από της θέσεως αυτής και εν τη ευσήμω αυτή ημέρα και ώρα ως ο χειροτονών Επίσκοπος σου θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω τους εκλεκτούς πνευματικούς και εν Χριστώ πατέρας σου και οδηγούς και όλους όσοι βοήθησαν στην κλήση σου. Και από σήμερα όλοι θα απολαμβάνομε το θυμίαμα των έργων και της θεάρεστης διακονίας σου ως θυσίαν ευάρεστη στο Θεό και την αγία Εκκλησία Του.
 Είσελθε, λοιπόν, εις την χαράν του Κυρίου σου.
 Είσελθε εις τόπον αγιάσματος της δόξης Του, και προσκύνησον Αυτόν ως Γεννηθέντα Θεόν και άνθρωπον, Σωτήρα και Λυτρωτή της ζωής σου, της διακονίας σου, της οικογενειάς σου. Πάντα προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας Του. Αμήν!