Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση
της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως
«Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στη Σητεία

 

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου αμέσως μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας. Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του υπευθύνου της Σχολής στη Σητεία και Χοράρχη Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Νικολάου Αλεξάκη, ο οποίος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της βραδιάς υπογράμμισε ότι οι εκκλησιαστικοί ύμνοι έχουν τη δύναμη να μας μεταδώσουν την ελπίδα και το φως που χρειαζόμαστε όλοι μας στις δύσκολες μέρες μας.


Την όμορφη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής άνοιξε η Παιδική Χορωδία της Σχολής που έψαλε το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων «Η Γέννησίς Σου Χριστέ» και ακολούθησε η απόδοση επιλεγμένων ύμνων του Αγίου Δωδεκαημέρου από τη Χορωδία των Ιεροψαλτών της περιοχής Σητείας. Επίσης, η Παιδική Χορωδία της Σχολής, που αποτελείται από μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, απέδωσαν παραδοσιακά κάλαντα περιοχών της πατρίδας μας (Κρητικά, Θράκης, Δωδεκαννήσου), ενώ η Χορωδία των Ιεροψαλτών απέδωσε τα αρχαία κάλαντα. 


Παράλληλα με τους βυζαντινούς ύμνους διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Βίος και Λόγοι» του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου από την Εκπαιδευτικό Ελένη Σαντιμπαντάκη-Τσικαλάκη.  
 Η εκδήλωση έκλεισε με την προσλαλιά του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος συνεχάρη τον Καθηγητή πρωτοπρ. Νικόλαο Αλεξάκη, τους Ιεροψάλτες και τους μικρούς και μεγάλους που πλαισιώνουν τη Χορωδία για την υποδειγματική εκτέλεση των ύμνων που μας εισάγουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών και στη βίωση των γεγονότων της θείας Ενανθρωπήσεως και Επιφανείας. Επίσης, σημείωσε ότι ήταν πολύ εύστοχη και διδακτική η επιλογή των αναγνωσμάτων από τον Γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος υπήρξε μία αγία μορφή που ωφέλησε πνευματικά πλήθος δοκιμαζομένων ανθρώπων, γι’ αυτό και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο προχώρησε πρόσφατα στην αγιοκατάταξή του.


Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχήθηκε καλό Άγιο Δωδεκαήμερο σε όλους τους παρισταμένους και μοίρασε κάρτες των Χριστουγέννων και τις πατρικές ευχές του σε όλα τα μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.
Την εκδήλωση παρακολούθησε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, οι γονείς των μαθητών της Σχολής και πολύς κόσμος.