Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στους Πεύκους


Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, εορτάσθηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας η εορτή της Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Πεύκων, που αποτελεί κλίτος του Ενοριακού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης.
Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου προς τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 


Ο Σεβ. τόνισε στο σύντομο, αλλά μεστού περιεχομένου και νοημάτων μήνυμά του, ότι οι Τρείς τιμώμενοι μεγάλοι Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι «ήταν πρωτίστως φωτισμένοι Επίσκοποι της Εκκλησίας που κατέκτησαν την ανθρώπινη γνώση αλλά κατάλαβαν ότι η αληθινή σοφία είναι η θεογνωσία. Με την ελληνομάθειά τους συντέλεσαν στην εναρμόνιση του Ελληνισμού με το μήνυμα του Ευαγγελίου. Δεν ασχολήθηκαν μόνο με τα εκκλησιαστικά, θεολογικά και παιδαγωγικά, αλλά και με τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και άλλα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους της εποχής τους, προτείνοντας έμπρακτα τρόπους αντιμετώπισης τους. Συνδύασαν άριστα τη θεωρία με την πράξη και υπηρέτησαν μαζί με τον Θεό και τον πάσχοντα άνθρωπο, αποτελώντας αξεπέραστους κοινωνικούς εργάτες. Πίστευαν στην κοινωνία των ανθρώπων και όχι στην κοινωνία της κατανάλωσης
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στη δύσκολη εποχή που ζούμε να μαθητεύουμε συνεχώς κοντά στους τρεις μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους, ώστε εκείνοι να καθοδηγούν τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας.
Πλήθος πιστών από την Ενορία Πεύκων και την ευρύτερη περιοχή συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης και ο Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Μ. Λατζανάκης.