Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου εορτάσθηκε την Τρίτη 28 Οκτωβρίου η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940.
Ανήμερα της εορτής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος Εφημέριοι της Ιεράπετρας ενώ τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πορφύριος Αγγελάκης, αναφερόμενος στη σκέπη και την προστασία της Αγίας Σκέπης και Υπέρμαχου Στρατηγού του Γένους μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατα την εποποιΐα του 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.


Στη συνέχεια τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου με τη συμμετοχή των Εφημερίων της πόλεως και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαν. Μπαρμπεράκη, των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων των Δημοσίων Υπηρεσιών.


Ακολούθως σχημαστίσθηκε πομπή προς το Ηρώο της πόλεως, όπου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και έγινε η κατάθεση των στεφάνων από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, τον εκπρόσωπο της Περιφερ. Ενότητας Λασιθίου κ. Ιω. Γουλιδάκη, τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Κων/νο Δερμιτζάκη, τον εκπρόσωπο του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, τον Διοικητή του Τμήματος Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Φρονιμάκη, τονΛιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόληςκ. Παν. Καράμπελα, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο, και άλλους εκπροσώπους τοπικών φορέων,  σωματείων και Αντιστασιακών Οργανώσεων, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.


Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, όπου συμμετείχαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, οι προσκοπικές ομάδες, οι Εθελοντές Σαμαρείτες και οι Νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αθλητικοί Σύλλογοι, οι Σχολές κρητικών χορών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας και ιππιείς του Ιππικού Συλλόγου της πόλης.