«Χρειαζόμαστε σταθερό μυαλό και γερό χαλινάρι»
Επίκαιρη ομιλία του π.  Δοσίθεου Κανέλλου
στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Β´ Κυριακής των Νηστειών

Πλήθος πιστών συνέρευσε το απόγευμα της Β´ Κυριακής των Νηστειών, 16 Μαρτίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, όπου κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Κατανυκτικού Εσπερινού τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δοσίθεου Κανέλλου, Ηγουμένου της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας.
Μετά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία  χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Ιερός Κλήρος του τόπου, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον ομιλητή, σημειώνοντας ότι με την οξυτάτη γραφίδα του μεταλαμπαδεύει το αειθαλές και καθαρό φως της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της παραδόσεως του μαρτυρικού Φαναρίου και του Γένους μας.


Ο π. Δοσίθεος με λόγο θεολογικό, αλλά απλό και ιδιαίτερα γλαφυρό ερμήνευσε το πρώτο τμήμα του ιδιόμελου τροπαρίου «Χαλινούς αποπτύσας τούς πατρικούς, αστάτω φρενί,...» που πιθανότατα συνέγραψε ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο οποίος με τρόπο αριστουργηματικό παραβάλλει τον εαυτό του με τον άσωτο υιό της γνωστής παραβολής του Κυρίου.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, «οι πατρικοί χαλινοί» δεν είναι άλλο από το θέλημα και τον νόμο του Θεού και ο άνθρωπος χωρίς χαλινάρι, πάει όπου θέλει αυτός και όχι όπου θέλει και επιθυμεί ο πανάγαθος Θεός, με αποτέλεσμα να οδεύει κατά κρημνόν και προς την απώλεια. Γι’ αυτό χρειάζεται χαλινάρι στις σκέψεις, στα λόγια και στις πράξεις. Και «αστάτω φρενί» σημαίνει λόγω του άστατου και ασταθούς μυαλού που είναι το αντίθετο του μυαλωμένου, του συνετού και του σταθερού στη ζωή, την πίστη και την συμπεριφορά. Όπως σημείωσε ο συνετός χριστιανός πορεύεται μέσην και βασιλικήν οδόν, αφού γνωρίζει ότι στη ζωή χρειάζεται ο «αυτοκράτωρ λογισμός», πηδάλιο, τιμόνι και πυξίδα, και απαιτείται μεγάλη προσοχή στα μάτια μας και σε όλες τις αισθήσεις μας.


Καταλήγοντας τόνισε ότι «η Εκκλησία μας έχει μία λέξη κλειδί. «Υπέρ ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών» δεόμεθα του Κυρίου. Και Εκκλησία, το σώμα της Εκκλησίας είμαστε όλοι εμείς. Είναι η λέξη Ευστάθεια. Όχι, λοιπόν, άστατος νους, άστατο μυαλό, αλλά ευστάθεια, σταθερότητα. Ευστάθεια στις Εκκλησίες των Ορθοδόξων, ευστάθεια  στην Αγία μας Πίστη, ευστάθεια στην Πατρίδα μας που κλυδωνίζεται στις ημέρες μας. Ευστάθεια στον ιερό κλήρο και στους μοναχούς, ώστε να εφαρμόζεται το του αγίου Ιωάννου της Κλίμακος «Φως μοναχοίς άγγελοι, φως λαϊκοίς μοναχοί». Ευστάθεια στις οικογένειες, διότι κοντεύουν τα διαζύγια να υπερβούν τους γάμους. Ευστάθεια στη νεότητα διότι «ευόλισθον η νεότης» κατά τον ιερό Χρυσόστομο, και οι νέοι μας «εν μέσω διαβαίνουν παγίδων πολλών». Ευστάθεια όμως και στους γέρους, για να έχουμε τέλη χριστιανικά και ανεπαίσχυντα. Και για να πάμε μπροστά, για να ουρανοδρομήσουμε στην πολυτάραχη θάλασσα της ζωής μας και να φθάσουμε στον ακύμαντο λιμένα της Βασιλείας του Θεού, χρειάζονται δύο τινά: σταθερό μυαλό και γερό χαλινάρι. Προ πάντων όμως χρειάζεται ο φωτισμός και η βοήθεια του Παναγίου Πνεύματος».


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον π. Δοσίθεο, ο οποίος με τον τεκμηριωμένο, ζωντανό και καθαρό λόγο του πρόσφερε ψυχική ανακούφιση, επιστηριγμό και παρηγοριά για τη συνέχιση του καθημερινού μας αγώνα. Επίσης ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη Αρχιμ. π. Ιάκωβο Λυκάκη, ο οποίος τέλεσε την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, και τους παρόντες συμπροσευχόμενους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριο Γρινιεζάκη, Επ. Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, και π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, πρ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρ. Γορτύνης και Αρκαδίας.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η επόμενη ομιλία με θέμα «Ο Σταυρός του Χριστού και ο σταυρός του χριστιανού» θα γίνει από τον Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Απόστολο Μπουρνέλη, Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, την προσεχή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 23/3 στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, όπου θα τεθεί προς προσκύνηση Τίμιος Σταυρός, πού φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Καψά, ο οποίος περιέχει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Κυρίου μας.  
Στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού και στην ομιλία, που  έκλεισαν με το Πολυχρόνιο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Ιεροψάλτες και μεγάλος αριθμός πιστών της περιοχής.