Εγκαίνια στο αναστηλωμένο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας


Σε μια λιτή και απέριττη εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 2 Αυγούστου τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του συντηρηθέντος κτηρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Άγιος Ιωάννης Ιεράπετρας. Ο Αγιασμός των Εγκαινίων τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο στον αύλιο χώρο του κτηρίου και έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Βουγιουκλής, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Ιωάννου και ο καταγόμενος από το χωριό πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο δωρητής των εργασιών αναστήλωσης Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνης.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος συνεχάρη τους συντελεστές του έργου και εξήρε την πρωτοβουλία του Εφημερίου της Ενορίας πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Βουγιουκλή για την εκ βάθρων συντήρηση καί ανακαίνηση του κτιρίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών της Ενορίας Αγίου Ιωάννου, αλλά άλλων εκδηλώσεων του παραδοσιακού χωριού. Ο π. Ιωάννης Β προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη, τον οποίο ευχαρίστησε από καρδίας διότι, πέρα από την θεόπνευστη πνευματική καθοδήγησή του, είναι πάντοτε παρών σε κάθε εκδήλωση της Ενορίας, καθώς και τον ευσεβή δωρητή κ. Αθ. Μαρτίνο, για τον οποίο σημείωσε ότι το όνομά του κατά κυριολεξίαν θα μείνει αθάνατο μετά από αυτήν την δωρεά, εκφράζοντας την ευαρέσκεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ενοριτών για την ολοκλήρωση των εργασιών συστήρησης του ιστορικού αυτού κτηρίου προς εξυπηρέτηση αναγκών των κατοίκων του χωριού.


Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναστήλωσης κ. Νικόλαος Βουγιουκλής, αφού  σκιαγράφησε την εικόνα του παραδοσιακού χωριού του Αγίου Ιωάννου και ενημέρωσε τους παρόντες για όλη την πορεία των εργασιών και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του δωρητή, στον οποίο απευθυνόμενος σημείωσε ότι «όλοι οι Αγιαννιώτες θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενική χορηγία, την τόσο σημαντική για το χωριό μας. Όλοι ήρθαμε για να τιμήσουμε και να σφίξουμε το χέρι σ’ έναν τόσο άξιο άνδρα. Σας αισθανόμαστε συγχωριανό μας και θα χαιρόμαστε ιδιαίτερα να σας βλέπουμε στον τόπο μας».


Τέλος τον λόγο έλαβε ο χορηγός των εργασιών ανακαίνισης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, στον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος επέδωσε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Επιτροπής Αναστήλωσης.
Στην τελετή των Εγκαινίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου, η σύζυγός του δωρητή κ. Μαρίνα Μαρτίνου και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.