Με λαμπρότητα η πανηγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Αικατερίνης,
πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 24/11 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στον βίο της τιμωμένης Αγίας και στην κατά Θεό σοφία της. Ο συμπροσευχόμενος Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. κ. Δαμασκηνό που παρά τις πολλές υποχρεώσεις του στά Χανιά όδευσε μακράν οδό για να λαμπρύνει με τη συνοδεία του την πανήγυρη της προστάτιδος και πολιούχου της Σητείας.


Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σητείας, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ο Διοικητής της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Αστυνόμος κ. Εμμ. Βουτυράκης, εκρπόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος πιστών.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. κ. Ευγένιος τίμησε με την απονομή του αργυρού μεταλλίου της εκατονταετηρίδος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας και με μία επάργυρη εικόνα της Αγίας τον παριστάμενο στη Σητεία πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη της Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, επικαλούμενος τις πρεσβείες της Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού για ενίσχυση στο έργο του.


Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο συλλειτούργησαν ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ευγένιος και ο φιλοξενούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Ιερομόναχοι των Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Ακρωτηρίου Χανίων και Τοπλού και οι Εφημέριοι της πόλεως.


Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος με λόγο λιτό και μεστό αναφέρθηκε στη ζωή, το μαρτύριο καθώς και στην σοφία του Θεού και τις αρετές με τις οποίες ήταν στολισμένη η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνα, η οποία περιφρόνησε την κοσμική σοφία και τις κοσμικές χαρές.


Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος τίμησε με την απονομή του αργυρού μεταλλίου της εκατονταετηρίδος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας και με μία επάργυρη εικόνα της Αγίας τον νέο Διοικητή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχο κ. Νικόλαο Μιχαλάκη καθώς και στον Αστυνομικό Διευθυντή Νομού Λασιθίου κ. Κων/νου Περάκη, ευχόμενος και στους δύο τη στήριξη και την προστασία της πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας στη δύσκολη αποστολή τους.


Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας της προστάτιδος και πολιούχου Αγίας Αικατερίνης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της περιοχής και με τη συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας από το 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας.


Την πανήγυρη λάμπρυναν με την καλλικέλαδη ψαλμωδία τους τα μέλη της Χορωδίας του Παράρτηματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» στη Σητεία με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη. 


Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ανήμερα της εορτής ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Κων/νος Περάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Εμμ. Βουτυράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Εμμαν. Αντωνάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Ακολούθησε ο καφές και μικρή δεξίωση στην αίθουσα του πανηγυρίζοντος ναού, όπου παρακάθησαν ο Ιερός Κλήρος, όλοι οι οι εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών Αρχών, οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής και πολλοί πιστοί.