Ο Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015 στα Λύκεια και τα Γυμνάσια της Σητείας

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό ξεκίνησε και επίσημα την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος 2014-2015. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της Σητείας, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ. και στα δύο Γυμνάσια (1ο και 2ο) της πόλεως της Σητείας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος μετά το χύπημα του πρώτου κουδουνιού της νέας περιόδου και την ακολουθία του Αγιασμού ευχήθηκε εγκάρδια στους μαθητές, στους Καθηγητές και στους γονείς η νέα σχολική χρονιά να είναι εποικοδομητική, πλούσια σε γνώσεις, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εμπειρίες, κυρίως όμως γεμάτη από το φωτισμό και τη Χάρη του Θεού. Ειδικότερα, προέτρεψε τους μαθητές να ξεκινήσουν με υψηλούς στόχους και ακμαίο καθώς «το μέλλον δεν χαρίζεται αλλά οικοδομείται. Για να υπάρξει καρποφορία πρέπει να προηγηθεί η σπορά και η κατάλληλη καλλιέργεια. Επομένως απαιτείται η δική σας συστηματική προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, το άνοιγμα του προσωπικού ορίζοντα και την απόκτηση γερών θεμελίων στη ζωή σας. Με τη βοήθεια των δασκάλων και των καθηγητών σας, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά ετοιμάζονται να σας μεταδώσουν γνώσεις, αξίες και ιδανικά, μπορείτε να φωτίσετε όχι μόνο το μυαλό αλλά και την καρδιά σας».
Απευθυνόμενος στους Καθηγητές, σημείωσε ότι «σε μια εποχή, που διψά λιγότερο για εκπαίδευση και περισσότερο για αληθινή παιδεία, και σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, έντονου προβληματισμού και αβεβαιότητας, το λειτούργημα του Εκπαιδευτικού καθίσταται ιερό και ιδιαίτερα καθοριστικό για την ανόρθωση της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας. Ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε ότι το έργο του είναι μέγιστο και κανείς άλλος δεν μπορεί να το αναπληρώσει. Είναι μεγάλη υπόθεση ο σωστός δάσκαλος, ιδίως στις μέρες μας! Επιτελεί ιερό έργο. Έχει μεγάλη ευθύνη και, αν προσέξει, μπορεί να πάρει μεγάλο μισθό από τον Θεό. Να φροντίζει να διδάσκει στα παιδιά τον φόβο του Θεού. Πρέπει να βρουν τρόπο οι εκπαιδευτικοί να περνάνε κάποια μηνύματα στα παιδιά για τον Θεό και για την πατρίδα. Ας σπείρουν αυτοί τον σπόρο, και ας μην τον δουν να βλαστάνει. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Κάποια στιγμή θα πιάσει τόπο».


Στο Ενιαίο Λύκειο και στο ΕΠΑ.Λ. Σητείας, εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, ευχές για το νέο διδακτικό έτος απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Θ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελ. Πετράκη και οι Διευθυντές των δύο Σχολείων κ. Γ. Ταμπουρατζής και Γρ. Προϊστάκης αντίστοιχα.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, τέλεσε τον Αγιασμό στα δύο Γυμνάσια (1ο και 2ο) της πόλεως, με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, των δύο Διευθυντών κ. Γεωργίου Ρουσομουστακάκη και κ. Νικολ. Τσαντάκη, του συλλόγου των καθηγητών και σύσσωμης της μαθητικής κοινότητας των δύο σχολικών μονάδων.
Το βαρυσήμαντο μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ευγενίου προς τους καθηγητές και τους μαθητές ανέγνωσε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Θ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Λασιθίου κα Π. Πετράκη και ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Ν. Τσαντάκης.

Στην τελετή του Αγιασμού παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφ. Ενότητας Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Σχολικός Σύμβουλος των Φιλολόγων Ν. Λασιθίου κ. Δημ. Βλαχοδήμος, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αρκετοί γονείς. Επίσης, στο Ενιαίο Λύκειο ήταν παρούσα ομάδα μαθητών από τη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών-εκπαιδευτικών ανταλλαγών, ανταποδίδοντας παλαιότερη επίσκεψη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σητείας στο σχολείο τους.