O Aγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην Ιεράπετρα

Μέσα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου, αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Επισκοπικό παρεκκλήσιον του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, ο Aγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στο νεόδμητο κτίριο του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Αγιασμός τελέσθηκε με τη συμμετοχή Εφημερίων της πόλεως προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος  διεβίβασε τις θερμές πατρικές ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου για καλή και ευλογημένη εκπαιδευτική χρονιά, ο οποίος ευρίσκετο στην Αθήνα για θέματα της Ιεράς Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης μαζί με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Πανοσιολογιώτατος, αφού σημείωσε την αξία της εκκλησιαστικής μουσικής  για ώστε ο καθένας να κάνει πράξη το ψαλμικόν: «Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω» του Προφητάνακτος Δαυίδ, και την ανάγκη καλλιέργειας των ταλάντων που μας χάρισε ο Θεός με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Διευθυντή της Σχολής Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Αρώνη και των μουσικολογιωτάτων διδασκάλων κ. Στ. Δασκαλάκη και κ. Ευάγ. Φραγκούλη, τόνισε ότι η σχολή λειτουργεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως αναγνωρισμένη από το Κράτος με ειδικό Φ.Ε.Κ. και χορηγεί αναγνωρισμένα Πτυχία και Διπλώματα.

 


Ο  Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης κ. Ιω. Αρώνης, αντιφωνώντας τον άγιο Πρωτοσύγκελλο, αναφέρθηκε στα 200 χρόνια που συμπληρώνονται από την καθιέρωση της νέας γραφής της Βυζ. Μουσικής από τους τρεις μεγάλους δασκάλους και επεσήμανε ότι «Εμείς σήμερα έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε καί να παραδώσουμε ότι παραλάβαμε από τους Πατέρες μας. Πρωτοστατεί η Εκκλησία και ιδιαιτέρως η Τοπική μας Εκκλησία, προνοίτουΣεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, που φρόντισε ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από το προηγούμενο έτος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, πιστοποιημένη και πλήρως αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου διδάσκεται ανόθευτη η Εκκλησιαστική μας Μουσική από καταρτησμένους δασκάλους. Χρειάζεται όμως προσπάθεια και από τους μαθητές, πρώτα στην προετοιμασία και επίσης να δοθεί βαρύτητα στην παρακολούθηση, η οποία πρέπει να είναι ανελλιπής. Το σημαντικότερο όμως είναι στη συνέχεια. Εμείς οι ψάλτες ψάλλομε «εκ στόματος νηπίων και θηλαζόνμτων κατηρτίσω αίνον», γιατί τά νήπια είναι απαλλαγμένα από την αμαρτία. Είτε σπουδάζουμε την ψαλτική, είτε χοροστατούμε ψάλλοντας στο ναό, ο λογισμός και η καρδία μας πρέπει να είναι καθαρά. Όπως αναφέρει και το κατανυκτικό τροπάριο του γ΄ ήχου «πολλάκις την υμνωδίαν εκτελών ευρέθην την αμαρτίαν εκπληρών, τ μεν γλώττ άσματα φρεγγόμενος τη δέ ψυχή άτοπα λογιζόμενος», και καταλήγει με τη δέηση «εκάτερα διόρθωσον Χριστέ ο Θεός, δια της μετανοίας καί ελέησόν μας». Ευχηθείτε και προσευχηθείτε άγιε Πρωτοσύγκελλε και άγιοι Πατέρες για το έλεος του Κυρίου και Θεού ημών και για την ευόδωση των προσπαθειών όλων μας, διαδασκόντων και διδασκομένων στη Σχολή, όπως και τους ιερούς Ναούς όπου διακονούμε».


Τέλος, ακολούθησε μικρή δεξίωση στους χώρους των διδακτηρίων.