Αγρυπνία για την πρώτη εορτή της μνήμης του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1 Δεκεμβρίου προς Τρίτη 2 Δεκεμβρίου Αγρυπνία, επί τη εορτή της μνήμης του Όσιου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής (στο παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε») Ιεράπετρας.
Μετά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής και του Αποδείπνου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Κληρικούς της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Οσίου Πορφυρίου, σημειώνοντας ότι τον χαρακτήριζε η αγάπη, η ταπείνωση και η υπακοή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στην αθόρυβη προσφορά του τιμωμένου για πρώτη φορά φέτος Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στη μεταπολεμική Αθήνα με τις πολλές πληγές και τη μεγάλη δυστυχία ως Εφημερίου του Ι. Ναού Αγίου Γερασίμου, παρεκκλησίου της Πολυκλινικής Αθηνών. Όπως τόνισε, ο άγιος θεράπευσε πολλούς πονεμένους ανθρώπους της εποχής μας, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό φάρμακο την αδιάλειπτη προσευχή και τη μελέτη της Αγίας Γραφής και βοήθησε εκατοντάδες συνανθρώπους μας με την απλότητα, τη διάκριση και την αγιότητα του βίου του να γνωρίσουν τον Χριστό. Για το λόγο αυτό η πρόσφατη αγιοκατάταξη του από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δίδει ενίσχυση και κουράγιο στους δοκιμαζομένους ανθρώπους των δύσκολων ημερών μας, καθώς ο Άγιος Πορφύριος πρόσφερε απέραντη αγάπη προς όλους ανεξαιρέτως τους βασανισμένους και δοκιμαζομένους ανθρώπους μοιραζόμενος τον πόνο τους.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε επίσης ότι ο Άγιος Πορφύριος αγαπούσε ιδιαίτερα την Κρήτη καί τους Κρητικούς και είχε επισκεφθεί το 1980 την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, και συγκεκριμένα την Ιεράπετρα και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά, όπου πρώτος είχε διαγνώσει την ανάγκη ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη από τον Τάφο του, ενώ διερχόμενος από την υπόλοιπη Κρήτη έβλεπε τους πολυάριθμους σφαγιασθέντες μοναχούς από τους Άραβες Σαρακηνούς στις περιοχές που ανθούσε ο μοναχισμός. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εορτή της μνήμης του καινοφανούς αγίου  και ευχήθηκε τα δέοντα στον άγοντα τα ονομαστήριά του Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη, ιερατικώς προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.