Λαμπρή η πανήγυρη
του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχόντων και του ευσεβούς λαού πανηγύρισε την Κυριακή 18 Μαΐου, εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, ο φερώνυμος Ιερός Καθεδρικός Ναός της Ιεράπετρας. Κατά τη διάρκεια της πανήγυρης τέθηκε σε προσκύνηση μαζί με το τεμάχιο του ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής και ιερό λείψανο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.


Το ιερό λείψανο του Αγίου Τρύφωνος έφθασε στην Ιεράπετρα το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου, συνοδευόμενο από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη. Ύστερα από την επίσημη υποδοχή του από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και τον Ιερό Κλήρο της πόλεως στην είσοδο του πανηγυρίζοντος ναού, τέθηκε σε προσκύνηση κατά  την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Τρύφωνα και ακολούθησε ιερά Αγρυπνία, κατά την αγιορειτική τάξη.


Το απόγευμα του Σαββάτου 17/5 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο «ύδωρ το ζον, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον», το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να ξεδιψάσει παντοτινά τις διψασμένες ψυχές και μπορεί να μεταβάλει μια πρώην αμαρτωλή γυναίκα σε ισαπόστολο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δαμασκηνός και τη συνοδεία του για τη συμμετοχή στην πανήγυρη και του ευχήθηκε το ζωογόνο ύδωρ, το πνευματικό νερό της πίστεως, να δροσίζει, να παρηγορεί και να ζωοποιεί τις ψυχές όσων αναζητούν να συναντήσουν τον Σωτήρα Χριστό.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 18/5, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων Χανίων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης και άλλοι Κληρικοί.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στα θεολογικά μυνήματα της περίφημης ευαγγελικής περικοπής της ημέρας από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο υπογραμμίζοντας ότι «εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν τον Θεόν», αφού ο Θεός είναι πνεύμα. Όπως σημείωσε, σημασία δεν έχει ο τόπος και η τυπολατρία, αλλά ο τρόπος που λατρεύουμε το Θεό να είναι πνευματικός, δηλ. μέσα στην αλήθεια της ζωής της Εκκλησίας, του ζωντανού Σώματος Χριστού, όπου δεχόμαστε τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, γινόμαστε αληθινοί προσκυνητές του Θεού και αποκτούμε τη Θεογνωσία.


Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους η χάρη των ιερών λειψάνων, που αναδύουν πλουσιοπάροχα την άρρητη χάρη του Θεού και μαρτυρούν τη ζωντανή παρουσία των Αγίων, να ενδυναμώνουν όλους στις δύσκολες μέρες που διανύουμε φωτίζοντας τον νου και την καρδιά μας.


Πολυάριθμοι ήταν οι πιστοί όλων των ηλικιών που συνέρευσαν στον Καθεδρικό ναό της Ιεράπετρας κατά το τριήμερο της πανηγύρεως συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες και προσκυνώντας τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα. Μεταξύ άλλων στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ιεράπετρας και πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Προεστάκης και Γ. Κουγιουμτζάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Φρούραρχος Νομού Λασιθίου και εκπρόσωπος του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Ματθαίος Μοζάκης, ο Δ/κτής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών.


Το ιερό λείψανο παρέμεινε προς προσκύνηση στην Ιεράπετρα, μαζί με τεμάχια της Αγίας Φωτεινής και άλλων Αγίων που φυλάσσονται στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό, έως και το πέρας του μεθεόρτιου Εσπερινού και την Ιερά Παράκληση στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Φωτεινή. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης, παρέδωσε στον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Παΐσιο Δερμιτζάκη το ιερό λείψανο στον αύλειο χώρο του Ναού, απ᾿ όπου έγινε η αναχώρηση του για την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, όπου και φυλάσσεται.