Η εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μονή Καψά

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια πανηγύρισε την Παρασκευή 29 Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά.


Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Αυγούστου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους καί κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, τον Ηγούμενο της Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιο Περάκη και από Εφημερίους της περιοχής.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το ποροφητικό και προδρομικό έργο του αγίου Ιωάννου, ο οποίος με το κήρυγμα της μετανοίας προετοίμασε την οδό του Κυρίου και είχε  μαρτυρικό τέλος. Όπως σημείωσε είναι ο Σεβασμιώτερος των Προφητών, αφού μόλις έξι μηνών σκίρτησε από αγαλλίαση στην κοιλιά της μητέρας του Ελισάβετ όταν αυτή συνάντησε την Παναγία που κυοφορούσε τον Σωτήρα Χριστό, και σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου του Κυρίου «είναι ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών».


Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, που έψαλε καλλικέλαδος χορός ιεροψαλτών, με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Αγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη συμμετείχε πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τους χώρους του μοναστηριού, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ν. Χριστοφακάκης, καθώς και εκπρόσωποι του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και ο Διοικητής του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης.