Η πανήγυρη του Ι. Ενοριακού Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Τετάρτη 11 Ιουνίου, εορτή της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσης στην πόλη της Ιεράπετρας.
Το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος περιστοιχούμενος από πλειάδα Εφημερίων χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, στην οποία έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε κατάλληλα στο πλήθος των πιστών για την Υπεραγία Θεοτόκο, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη έχει «τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος», είναι Θεός μετά τον Θεό, μεθόριον μεταξύ κτιστού και ακτίστου και προΐσταται των σωζομένων. Επίσης, αναφέρθηκε στην εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης της Ρεϊσδεριανής, που αποτελεί πολύτιμο θησαυρό της πόλης μας και πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εφέστιας Εικόνας του Άξιον Εστί του Αγίου Όρους, η οποία και φέτος, με αφορμή την ετήσια μνήμη της, συνήγαγε τους πιστούς στην πανήγυρη του φερώνυμου ναού.


Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία εορτάζει την δια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ θαυματουργική φανέρωση του Ύμνου «Αξιόν Εστι» προς την Υπεραγία Θεοτόκο και μαζί πανηγυρίζει και ο περικαλλής ναός της Παναγίας της Ελεούσης όπου είναι αποθησαυρισμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, η οποία αποτελεί πιστό αντίγραφο της εικόνος του Άξιον Εστί που φυλάσσεται στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους. Όπως σημείωσε, εξαιτίας της συμβολής της Παναγίας Μητέρας του Υιού και Λόγου του Θεού στην εκπλήρωση του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του κόσμου, αυτή αποτελεί σκεύος εκλογής του Θεού, την επουράνιο κλίμακα «δι᾿ ης κατέβη ο Θεός», τη χώρα του αχωρήτου, κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και δοχείο της θείας Χάριτος, υποδεικνύοντας σε όλους μας τον δρόμο της αγάπης, της σιωπής, της ταπείνωσης, της πίστης και της υπακοής στο θέλημα του Θεού.


Παρόντες στην πανήγυρη ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος κ. Ν. Χριστοφακάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαβασιλείου και πλήθος κόσμου.