Λαμπρη η πανήγυρη
του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού πανηγύρισε την Τρίτη 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο φερώνυμος περικαλλής Ναός της πόλης της Σητείας.
Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάστησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ομιλώντας στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο και κοσμοσωτήριο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος εστάλη από τον Θεό για να ανακοινώσει στην Παρθένο Μαρία ότι «εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν», αλλά και στον Ιωσήφ, καθησυχάζοντας τους φόβους του.


Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την πλήρη συγκατάθεση της Θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, σύμφωνα με την απάντησή της «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου».
Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως Σητείας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης μίλησε στο πολυάριθμο εκκλησίασμα για το θεολογικό μήνυμα του Ευαγγελισμού και για τη συμβολή της Υπεραγίας Θεοτόκου στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου, αλλά και στην απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων από τον πολύχρονο και βαρύ τουρκικό ζυγό, καθώς από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα υπήρξε πάντοτε η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας.
Ανάμεσα στο πλήθος των πιστών που τίμησαν την πανήγυρη ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.