Ο εορτασμός της εθνικής επετείου
της 25ης Μαρτίου 1821

 

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε στην πόλη της Σητείας η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Η επίσημη Δοξολογία για την εθνική παλιγγενεσία του 1821 τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου. Στην Δοξολογία συμμετείχαν ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοππλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και ο Ιερός Κλήρος του τόπου και παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σήφης Μηλιός, οι Διοικητές της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, του 3ου Κ.Ε.Π., του Αστυν. Τμήματος, του Λιμεναρχείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Διευθυντές των Σχολείων και των Δημοσίων Υπηρεσίων, ενώ τιμές απέδωσε η διμοιρία του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας.


Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η μαθητική παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος η Δημοτική Φιλαρμονική, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι προσκοπικές ομάδες και Οπλίτες του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου.


Στην Ιεράπετρα, η επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος και παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθησε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων, στην οποία συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Κύριλλο Διαμαντάκη, και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και και η παρέλαση των μαθητών όλων των σχολείων, των αθλητικών σωματείων, των σχολών κρητικών χωρών, των προσκοπικών ομάδων, των Εθελοντών Σαμαρειτών και Νοσοκόμων, μοτοσυκλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.