Η εορτή των Θεοφανείων


Με ιεροπρέπεια, ιδιαίτερη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκαν τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και με τη συνοδία της Δημοτικής Φιλαρμονικής σχηματίσθηκε πομπή προς την προβλήτα του λιμανιού, όπου ο Σεβ. κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από  Εφημερίους της πόλης, και με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων από καΐκι και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα.


Στην τελετή του αγιασμού των υδάτων παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος Σητειακών.


Στην Ιεράπετρα ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα τελέσθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και πολυπληθή συμμετοχή των  πιστών από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος νωρίτερα προέστη στη Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, με την παρουσία του Δημάρχου Σ. Αναστασάκη, των Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Περιφ. Συμβούλου κ. Ν. Παπαβασιλείου και εκπροσώπων των Αστυνομικών, Λιμενικών και λοιπών τοπικών Αρχών.

βλέπε βίντεο