Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, πάνδημη συμμετοχή και ιερή κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με επίκεντρο την πανηγυρίζουσα Ιερά και ιστορική Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Ιεράπετρας.


Εκατοντάδες πιστοί από ολόκληρο το Νομό Λασθίου και άλλα σημεία της Κρήτης κατέκλυσαν το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης για να συμμετάσχουν στην κορυφαία Θεομητορική εορτή του έτους. Για άλλη μιά χρονιά οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής κατά την περίοδο του Δεκαπνεταυγούστου, έδειξαν την ιδιαίτερη αγάπη και την ευλάβειά τους προς το ιερό πρόσωπο της Θεομήτορος, δημιουργώντας το αδιαχώρητο κατά την παραμονή και ανήμερα της πανηγύρεως. Πολυάριθμοι ήταν οι προσκυνητές που και φέτος περπάτησαν από τον Άγιο Νικόλαο, από την Ιεράπετρα, και από τη διακλάδωση της εθνικής οδού μέχρι και το Μοναστήρι, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την σταθερή πίστη τους στην αμετάθετη «ελπίδα πάντων των χριστιανών» ή εκπληρώνοντας κάποιο τάμα τους προς τη Κυρά Φανερωμένη. Αλλά και τις προηγούμενες ημέρες πλήθος προσκυνητών συμμετείχε στις Ιερές Παρακλήσεις και τις πρωινές Θείες Λειτουργίες μαζί με τους εκατό περίπου «δεκαπενταριστές» που διέμεναν στους ξενώνες και στα κελλιά όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, ακολουθώντας πιστά το μοναστηριακό πρόγραμμα με συμμετοχή σε όλες τις ιερές ακολουθίες του νυχθημέρου. Ιδιαίτερα έντυπωσιακή ήταν η πολυπληθής παρουσία των νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους προσήλθαν στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.


Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Αυγούστου με πάνδημη συμμετοχή από όλα τα σημεία του Νομού Λασιθίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος και ευλόγησε τους άρτους στο προαύλειο του πανηγυρίζοντος σπηλαιώδους ναού. Την ποιμαντορική εγκύκλιο του Σεβασιμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ευγενίου επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. π. Κύριλλος Διαμαντάκης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και ιδιαιτέρως τον Διοικητή κ. Φρονιμάκη και τους άνδρες του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας για τη άψογη ρύθμιση της κυκλοφορίας και κατά τη φετεινή πανήγυρη.


Ανάμεσα στους πιστούς που κατέκλυσαν το μοναστήρι για να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στο χαριτόβρυτο σπηλαιώδη ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκζητώντας τις πρεσβείες και τη σκέπη της Κυράς Φανερωμένης ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης, οι πρώην πολιτευτές και πολύς κόσμος από τις επαρχίες Μεραμβέλλου και Ιεράπετρας.


Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος ευλόγησε και το πλήθος των προσφερομένων άρτων, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έλαβαν μέρος ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και ο υπεύθυνος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Παϊσιος Δερμιτζάκης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προσήλθε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και μετάλαβε των αχράντων Μυστηρίων μεγάλος αριθμός πιστών όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα πολλοί νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν με κατάνυξη στην πανήγυρη της Μονής.


Αντι κηρύγματος αναγνώσθηκε από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Κύριλλο Διαμαντάκη, η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Ακολούθησε καφές και δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα στης Τράπεζα της Μονής.