Η εορτή της Πεντηκοστής

Με μεγάλη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Κυριακή 8 Ιουνίου η εορτή της Πεντηκοστής στους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Το απόγευμα του Σαββάτου 7/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βασιλικής Ιεράπετρας. Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και άλλοι Κληρικοί και συμμετείχαν πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Αγίας Τριάδος και στην επιδημία του Παρακλήτου κατά τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, η οποία, όπως τόνισε ζει μια διαρκή Πεντηκοστή καθώς το Άγιο Πνεύμα κατέχεται σε κάθε Μυστήριο και αγιαστική πράξη της. Επίσης σημείωσε την απουσία Πνεύματος «συνέσεως, αγαθού, ευθέως, νοερού, ηγεμονεύοντος, καθαίροντος τα πταίσματα», δηλ. του Αγίου Πνεύματος που φωτίζει και αγιάζει, με αποτέλεσμα την αυτονόμηση, τη διάσπαση της συνοχής της ανθρώπινης κοινωνίας και της ενότητας ακόμα και ανάμεσα στα ανδρόγυνα, όπως μαρτυρεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των διαζευκτηρίων.


Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 8 Ιουνίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ιερούργησε και στη συνέχεια χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καβουσίου Ιεράπετρας, παρουσία πλήθους πιστών μεταξύ των οποίων, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης.


Ο Σεβ. παρότρυνε να κλίνουμε όλοι ευλαβικά τα γόνατα της ψυχής μας για να δοξολογήσουμε την αγία Τριάδα και ευχήθηκε την απόκτηση τη Χάριτος και της δρόσου του Παναγίου Πνεύματος που αποτελεί και τον σκοπό της χριστιανικής ζωής.


Στο τέλος χειροθέτησε σε Εκκλησιάρχισσα την κ. Ζαχαρένια Νικολουδάκη του Εμμανουήλ, η οποία διακονεί επί σειρά ετών στην Ενορία Καβουσίου και φροντίζει για τον ευπρεπισμό των πολλών παρεκκλησίων της.