Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου

Mε λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Το εσπέρας του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στον κατάμεστο από πιστούς φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Σητείας, κάτω από τον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε επίκαιρα για τη μεγάλη Δεσποτοθεομητορική εορτή και την προϋπάντηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστό από τον Θεοδόχο Συμεών στο Ναό. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκκλησιασμού και αντιπροσφοράς της ζωής στον Δωρεοδότη Θεό από τη μητέρα κατά τον σαραντισμό, κατά μίμηση της Θεοτόκου στην Υπαπαντή του Κυρίου. Με αυτή την προσφορά του νεογέννητου στο ναό προς δόξαν του Τριαδικού Θεού αυτό μπορεί στη συνέχεια να βαπτισθεί και να συμμετάσχει στην εν Χριστώ λατρευτική ζωή.


Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή 2/2, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου Σητείας. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα διδάγματα της μεγάλης εορτής και σημείωσε ότι ο πρεσβύτης Συμεών περίμενε όλη τη ζωή του τον Κύριο της δόξης,  γι’ αυτό και τον αναγνώρισε μόλις τον έλαβε στα χέρια του λέγοντας το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…» και ευχήθηκε και εμείς να αξιωθούμε να τον αναγνωρίζουμε και να απολυθούμε «εν ειρήνη» από αυτό τον προσωρινό κόσμο.