Η πανήγυρη του Επισκοπικού παρεκκλησίου του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου στην Ιεράπετρα

 

Τη Τρίτη 7 Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, πανηγύρισε με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών το φερώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο χοροστάτησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλοι έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως, ενώ έψαλλαν κατανυκτικά δύο πολυμελείς χοροί Ιεροψαλτών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».
Στο κήρυγμά του ο άγιος Πρωτοσύγκελλος αναφέρθηκε με λόγο μεστό και απλό στο συναξάρι των εορταζομένων Θεοφόρων Πατέρων, οι οποίοι κοιμήθηκαν ομοθυμαδόν αυτήν την ημέρα και συνεχίσουν να επιτελούν πλήθος θαυμάτων, ιάσεων και θαυμαστών επεμβάσεων, υπογραμμίζοντας την αγία βιοτή τους με άσκηση, νηστεία και προσευχή με την οποία προσέλκυσαν τη Θεία Χάρη που τους συνοδεύε σε όλη την επίγεια πορεία τους αλλά και μετά θάνατον.


Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 7 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, η ευλόγηση των άρτων και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Εφημέριοι της περιοχής, ενώ έψαλε καλλικέλαδος χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη.
Στην εμνπευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι τιμώμενοι ενενήντα εννιά Άγιοι καθαγίασαν τα χώματα της Κρήτης με την άσκηση και τα χαρυτόβρυτα λείψανά τους, τα οποία κατέλιπαν μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Οσίου Ιωάννου και την κοινή και οσιακή κοίμηση των υπολοίπων 98 Αγίων συνασκητών του. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε τη χάρη, τη βοήθεια και τον επιστηριγμό του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των λοιπών 98 εν ασκήσει διαλαμψάντων θεοφόρων Πατέρων, τονίζοντας ότι οι Άγιοι μας δείχνουν την οδό που οδηγεί στο αγιασμό και τη θέωση του ανθρώπου, λατρεύοντες τον Θεό «εν πνεύματι και αληθεία» και «Αληθεύοντες εν αγάπη» (Εφεσ. δ' 15)
Στην πανήγυρη συμμετείχαν πολλοί πιστοί καθώς και οι νοσηλευόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, οι οποίοι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι οποίοι μετέβησαν στην αίθουσα της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, όπου προσφέρθηκε καφές και κέρασμα.