Η Γ´ Στάση των Χαιρετισμών
στο Ι. Ναό Αγ. Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

Σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Μαρτίου η Γ´ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους δύο Εφημερίους του ναού, χοροστάτησε στην παραπάνω ακολουθία και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Θεοτόκος είναι η «κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις» και Εκείνη που έδειξε «νέαν κτίσιν», αυτήν της Καινής Διαθήκης, καθώς έδωσε τη δυνατότητα αποφυγής της πλάνης των ειδώλων και απαλλαγής από τα δεσμά της αμαρτίας, η οποία αποκοιμίζει τη συνείδηση, σκοτίζει το μυαλό του ανθρώπου και τον αποπροσανατολίζει από τον υψηλό προορισμό της ζωής του.
Όπως σημείωσε, για να μην ζούμε «εν σκότει και σκιά θανάτου» πρέπει να αποκτήσουμε «νουν και καρδίαν Χριστού», ο Οποίος είναι το «Φως του κόσμου», μιμούμενοι κατά το δυνατόν το παράδειγμα της Παναγίας Μητέρας Του, που έζησε με νηστεία και προσευχή μέσα στο ναό, και όλη της την επίγεια ζωή με αγάπη πρός τον Θεό, ταπείνωση, σιωπή και πλήρη αποδοχή του θελήματος του Θεού.


Καταλήγοντας, ο Σεβ. κ. Ευγένιος, ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, της Ρεϊσδεριανής, ευχήθηκε τη μητρική προστασία και μεσιτεία της Θεοτόκου αλλά και τον φωτισμό του Θεού στην καθημερινή ζωή όλων.
Ακόμα, αναγνώσθηκε, όπως και σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Μονές της Μητροπολιτικής περιφερείας, το Δελτίου Τύπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης σχετικά με την επικείμενη καταστροφή χημικών υλικών στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, δίπλα στη Κρήτη. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της Χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, και εκφράζει την έντονη αντίθεση Της για το θλιβερό γεγονός αυτό. Η Εκκλησία Κρήτης καλεί κάθε Αρμόδιο και κάθε άλλο Υπεύθυνο, αλλά και όλους τους πολίτες της όμορφης Χώρας μας, ιδιαιτέρως δε τους κατοίκους της Κρήτης, να δείξουμε την ευαισθησία που απαιτείται στην περίσταση και να αναλογισθούμε όλοι το χρέος και την ευθύνη μας για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλασσίου και λοιπού φυσικού περιβάλλοντος, ως εντολής του Θεού προς τον άνθρωπο».


Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου υπενθυμίζει τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες και δράσεις του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα από ετών καθιέρωσε την 1ην Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, ενώ ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προΐσταται στις πρωτοβουλίες αυτές και αναλαμβάνει διαρκώς νέες σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση όλων μας, στο κρίσιμο και ανησυχητικό φαινόμενο της καταστροφής της Κτίσεως.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στο παγκρήτιο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα χημικά της Συρίας την Κυριακή 23 Μαρτίου στο Αρκάδι, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.
Στην ακολουθία συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και ο Περιφ. Σύμβουλος Λασιθίου κ. Ν. Παπαβασιλείου.