Τιμητική εκδήλωση για τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γουλιέλμο

Τιμητική εκδήλωση για την πολύχρονη και πολυδιάστατη προσφορά του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Γουλιέλμου στην Εκκλησία, την Εκπαίδευση και στην τοπική κοινωνία διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιουλίου ο Δήμος Σητείας-Δ.Ο.Κ.Α.Σ. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πολύκεντρου του Δήμου Σητείας, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ιερά Μητρόπολη ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Δήμου Σητείας για τη διοργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης, καθώς η Τοπική μας Εκκλησία διαθέτει καλούς και αφοσιωμένους στην αποστολή τους Κληρικούς, ένας εκ των οποίων είναι και ο π. Γεώργιος Γουλιέλμος με πολύπλευρη διακονία, υποδειγματική συνεργασία, αφοσίωση, υπακοή και σεβασμό προς την προϊσταμένη του αρχή, ιδιαίτερα κατά τη διοργάνωση των λαμπρών εκδηλώσεων της συμπληρώσεως της εκατονταετηρίδος από τα εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας (1898-1998). Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης συνεχάρη τους συντελετές της εκδήλωσης και ευχήθηκε από καρδίας στον τιμώμενο Κληρικό υγεία και δύναμη γιά να συνεχίσει να προσφέρει μέχρι βαθυτάτου γήρατος να προσφέρει και να ο Θεός να του αποδώσει τον δίκαιο έπαινο για την πολύκαρπο διακονία του στο Ιερό Θυσιαστήριο και στην τοπική κοινωνία. 


Θερμό χαιρετισμό απηύθηνε και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο οποίος εξήρε την προσφορά του πατρός Γουλιέλμου ως Ιερέως, ως Εκπαιδευτικού και ως κοινωνικού εργάτη, τονίζοντας τη δημιουργική συναργασία τους ως Καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ακολούθησε ένα σύντομο βιογραφικό του π. Γεωργίου από τον συντονιστή της εκδήλωσης, φιλόλογο κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη, ο οποίος σημείωσε τη δωρική στάση ζωής του  παπα-Γιώργη ως Εκπαιδευτικού, με κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματά του την απλότητα, την ευπροσηγορία, την ακριβοδίκαιη και γεμάτη αγάπη αντιμετώπιση των μαθητών του.


Την 54χρονη ιερατική του προσφορά παρουσίασε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος με γλαφυρότητα και απλό λόγο σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές την υποδειγματική αφοσίωσή του στην Εκκλησία και στη διακονία του υπέρ της λογικής ποίμνης του Χριστού στις Ενορίες Ορεινού, Μαρωνιάς, Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης και του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Σητείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ένθεο ζήλο, την αφοσίωση, την υπευθυνότητα, την επιμέλεια και την πολυσχιδή δραστηριότητα που υπέδειξε ο π. Γεώργιος ως λειτουργός του Υψίστου, ανταποκρινόμενος στην υψηλή αποστολή του, κατα την οποία, σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο «ο άνθρωπος, το οστράκινο σκεύος, γίνεται ο μεσίτης Θεού και ανθρώπων, ο λειτουργός των μυστηρίων, ο οικονόμος της χάριτος, ο ποιμήν αθανάτων ψυχών "αίματι Χριστού εξηγορασμένων"». Για το λόγο αυτό, κατέληξε ο π. Κύριλλος, το 2000 διορίσθηκε Αρχιερατικός Επίτροπος της Επαρχίας Σητείας και από το 2001 έως και σήμερα Αρχιερατικός Επίτροπος της Γ΄ Αρχιερατικής από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, ο οποίος το 2007 του απένειμε τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου, που αποτελεί την ύψιστη τιμιτική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης.


Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε με τον δικό του γλαφυρό και ποιητικό τρόπο στο πρόσωπο του π. Γεωργίου ως εκπαιδευτικού, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αληθινός παιδαγωγός. Όπως είπε, τον χαρακτήριζαν η αξιοπρέπεια, η ιεροπρέπεια, η ευγένεια, το ήθος, η υπευθυνότητα, η ισορροπημένη συμπεριφορά, η υψηλή θεολογική και θύραθεν κατάρτισή  του, η μεταδοτικότητα και η αγάπη του προς τους μαθητές και τους συναδέλφους του, παρότι υπηρέτησε στην Εκπαίδευση στο μεταίχμιο δύο διαφορετικών περιόδων, αυτής της άκρας αυστηρότητας και της αυθεντίας της έδρας και αυτής της απόλυτης φιλελευρεροποίησης του σχολείου.


Το κοινωνικό έργο του τιμωμένου κατέγραψε επιγραμματικά ο κ. Παντελής Ανδρουλιδάκης, φιλόλογος και γραμματέας του Δ.Σ. του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Σητεία, σημειώνοντας την κοινωνική ευαισθησία και την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς τους έχοντες ανάγκη και πάσχοντες συνανθρώπους μας. Όπως τόνισε από τις 24/4/1994 που εγκρίθηκε η Περιφερειακή Επιτροπή Σητείας με Πρόεδρο τον π. Γεώργιο Γουλιέλμο έως σήμερα ανελήφθησαν πολλαπλές δράσεις και πρωτοβουλίες ανακούφισης των εν ανάγκη ευρισκομένων συντοπιτών μας, όπως είναι οι καθιερωμένες «τσάντες αγάπης» τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του πολέμου στη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία και  οι τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες, που είχαν ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Αίματος του Περιφερ. Τμήματος του Ε.Ε.Σ. στη Σητεία να είναι πρώτη σε αυτάρκεια αίματος στην Ελλάδα.


Ακολούθως η πολυμελής χορωδία του Αισεσιμολ. Πρωτ. π. Νικολάου Αλεξάκη έψαλε επιλεγμένους ύμνους («Τη Υπερμάχω», «Τις Θεός μέγας», «Άξιόν Εστι») και τραγούδησε ριζίτικα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια («Σε ψηλό βουνό», «Δώδεκα ευζωνάκια», «Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο», «Δόξα τω Θεώ»), δίδοντας ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.
Επίσης, σύντομες τοποθετήσεις για τον ακούραστο Λευίτη έγιναν από τους κ.κ. Ιωάννη Μπουρμουράκη, φιλόλογο, Εμμανουήλ Παπαδάκη, ιατρό, και Ιωάννη Χλουβεράκη, φαρμακοποιό, μεταφέροντας την εμπειρία τους από την πολύχρονη συνεργασία τους με τον π. Γεώργιο.


Στην αντιφώνησή του ο π. Γεώργιος, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι η τιμή που του έγινε μεταβιβάζεται στους απλούς ανώνυμους και επώνυμους ευσεβείς χριστιανούς και δωρητές που συμμετείχαν στο εκκλησιαστικό έργο των Ενοριών που διακόνησε, αλλά και στους προϊσταμένους, τους συναδέλφους τους και όλους τους συνεργάτες τους στην εκκλησιαστική διακονία του, στην εκπαιδευτική σταδιοδρομία του και στη δραστηριότητά του ως Προέδρου Περιφερ. Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Σητεία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν έκανε τίποτα παραπάνω από την προσπάθειά του να φυλάξει την «παρακαταθήκη» που έλαβε κατά την εις Πρεσβύτερον χειροτονίαν του από τον χειροτονούντα Μητροπολίτη και η οποία κατά την δευτέρα του Κυρίου παρουσία «μέλλειν απαιτείσθαι» απ᾽ Αυτόν. 
Τέλος, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης πρόσφερε στον π. Γεώργιο το Μετάλλιο του Δήμου Σητείας, ως αναγνώριση της πυλυετούς και πολύπλευρης προσφοράς του στον τόπο. 
Την εκδήλωση και τον τιμώμενο Κληρικό τίμησαν με την παρουσία τους ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο πρωτ. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης από τον Άγιο Νικόλαο, πολλοί Εφημέριοι της Επαρχίας Σητείας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Ταξίαρχος κ. Γ. Δημητρόπουλος, ο Φρούραρχος Ν. Λασιθίου Αντισμήναρχος κ. Μ. Μοζάκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γ. Καθεκλάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου κ. Ιω. Σταμέλος, πλειάδα Εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών, Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού και πλήθος κόσμου.