Με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία  διεξήχθη ο «Γύρος της Σητείας»,
προς τιμή και μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης

Με ιδιαίτερη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στη Σητεία για 11η συνεχή χρονιά οι αγώνες δρόμων με την επωνυμία «Γύρος της πόλης της Σητείας» προς τιμή και μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτου της πόλεως Σητείας. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Παναγία η Ακρωτηριανή», τον Δ.Ο.Κ.Α.Σ. του Δήμου Σητείας, την Περιφέρεια Κρήτης, και τους δύο Συλλόγους Στίβου της πόλης «Σητειακός Α.Ο.» και «Γ.Σ. Βιτσέντζος Κορνάρος» με την υποστήριξη και συνεργασία του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., στο πλαίσιο των πανελληνίων αγώνων της σειράς «Γύροι των Πόλεων - Μιχάλης Κούσης 2014-2015» με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτου στη Σητεία.


Κατά την τελετή έναρξης των αγώνων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, χαιρετισμό απηύθυναν εκτός από τον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη και ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και της  Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Κρήτης κ. Παναγιώτης Αντωνακάκης. Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι «Οι πανελλήνιοι αυτοί αγώνες, εκτός από τη δυνατότητα συμμετοχής και διάκρισης που δίδουν στους δρομείς των σωματείων του Στίβου όλης της χώρας, προσφέρουν κίνητρο στη μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας για την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό και συνδυάζονται με την εορτή της μνήμης της πολιούχου και προστάτιδος της πόλης μας Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και διεξάγονται χάρη στην αγαστή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίες και τοπικών φορέων. Ο «Γύρος της Σητείας» είναι μια προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας στους νέους που προσπαθούν με αγωνιστικό φρόνημα και επιμονή στα δύσκολα χρόνια που ζούμε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας με γενναιότητα ψυχής, με σταθερή πίστη, με ακμαίο φρόνημα αγωνιστού και αθλητού της ζωής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προτρέπει τους νέους και τα παιδιά να καλλιεργούν παράλληλα την ψυχή και το σώμα γιά νά γίνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ο αθλητισμός αυξάνει τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις και αντοχές και ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοσυγκέντρωση, την υπομονή, την πειθαρχία και την υπευθυνότητα. Ο κάθε τίμιος και συνεπής αγωνιστής γίνεται συγχρόνως μάρτυρας της εποχής του, αγνοώντας τις σειρήνες των καιρών και κρατώντας αμείωτη την πίστη και την αγάπη στο Θεό και τους Αγίους Του».


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη πατρικά όλους τους αθλητές και τους μαθητές που συμμετείχαν στους έξι (6) αγώνες δρόμου και τους ευχήθηκε ολόψυχα καλή επιτυχία και διακρίσεις εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και διατήρηση του ίδιου υψηλού αγωνιστικού φρονήματος, ώστε όλοι μαζί να τερματίσουμε άξιοι στεφανηφόροι «τον καλόν αγώνα της πίστεως», της συνέπειας και της αξιοπρέπειας στον δύσκολο στίβο της ζωής, ενώ ευχαρίστησε από καρδίας τους φορείς που συνεργάζονται υποδειγματικά για την υλοποίηση αυτής της γιορτής της αθλούμενης νεολαίας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν και μνήμη της πολιούχου και προστάτιδος της πόλης της Σητείας.


Οι αγώνες ήταν μια πραγματική γιορτή του αθλητισμού με τη συμμετοχή 400 περίπου αθλητών αλλά και αθλούμενων συντοπιτών μας. Συνδυάστηκε με τον καλύτερο τρόπο η αγωνιστική παρουσία πολλών Ελλήνων πρωταθλητών, των αθλητών των σωματείων της Κρήτης, ερασιτεχνών δρομέων που αθλούνται καθημερινά, αλλά και των μικρών μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Σητείας που με την παρουσία τους έστειλαν το μήνυμα ότι ο Ελληνικός κλασικός αθλητισμός έχει παρόν αλλά το σημαντικότερο έχει  μέλλον και προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες ευεξία και χαμόγελα.


Εκτός από την άριστη φιλοξενία των συμμετεχόντων αθλητών και αθλητριών σημαντική επιτυχία και της φετεινής διοργάνωσης του «Γύρου Σητείας» ήταν και ο μεγάλος αριθμός θεατών που παρακολούθησε και ενεθάρρυνε με το χειροκρότημα του τις προσπάθειες των αθλητών. Η παρουσία του κόσμου απέδειξε για μια ακόμα χρονιά ότι οι κάτοικοι της Σητείας έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας και των υπόλοιπων συνδιοργανωτών, προσφέροντας ιδανικά κίνητρα στην τοπική νεολαία για  την ενασχόληση της με τον αθλητισμό. Τέλος στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου της Σητείας, θα διεξαχθεί στη Σητεία το πρόγραμμα «Kids’ Athletics» του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και του Υπουργείου Παιδείας. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Σητείας με στόχο τη μύηση των παιδιών στα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, μέσα από την εφαρμογή αθλητικών δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού.


Στους αγώνες παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Εμμ. Βουτυράκης και εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Σητείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, αθλητικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί, πολλοί γονείς των μικρών μαθητών και συνοδοί των αθλητών.
Συνολικά διεξήχθησαν έξι αγωνίσματα δρόμων (5.500 μ. ανδρών, 3.500 μ. γυναικών, 2.000 μ. στις κατηγορίες Παγκορασίδων και Παμπαίδων και 1.000 μ. Κοριτσιών και Αγοριών Δημοτικών Σχολείων). Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγωνισμάτων του Γύρου της Σητείας έχουν ως εξής:

 

ΑΝΔΡΩΝ  5.500μ

  1. Γκούρλιας  Μάρκος      Γ.Α.Σ. Ιλισός                          16.01.40
  2. Μινο Γεώργιος              Α.Ο. Μυκόνου                       16.10.62
  3. Δημητράκης  Ανδρέας  Παναξιακός                           16.17.40
  4. Αμπντελαντίφ Ελ Αρφαουί Ο.Φ.Η                              16.24.40
  5. Βότσος  Χρήστος    Γ.Σ. Βιτσέντσος Κορνάρος         16.28.37  
  6. Παπούλιας  Χρήστος  Πανιώνιος Γ.Σ.                        16.50.19                             

ΓΥΝΑΙΚΩΝ  3.500μ.

1)  Θεοδωρακοπούλου Ελένη     Α.Ε.Κ.                                   11.52.59
2)  Ραφτοπούλου  Ξανθίππη      Π.Γ.Σ.                                    12.30.00
3)  Μανιαδάκη  Μαρίνα               Α.Ο.Λασιθίου                        12.59.58
4)  Ανδρικοπούλου Ζωή-Αννίτα     Αναγέννηση Λαμίας              13.20.97
5)  Αντερέμι Αντιόλα                         Α.Γ.Σ.   Ιωαννίνων                 13.25.78
6) Μάρκου Θεοδοσία              Γ.Σ. Ηρακλής Θεσ/νίκης           13.45.12

 

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ   Α΄ 2.000μ

1)  Τσαγγαράκη Τζίνα        Α.Ο.Λασιθίου                                 6.47.81                     
2)  Ρούγγιο  Μαρία            Σητειακός Α.Ο.                               6.49.22
3)  Σταματάκη  Ευαγγελία  Γ.Σ. Βιτσέντσος Κορνάρος            6.53.47

ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ   2.000μ

1)  Ξενιδάκης  Χάρης                     Σητειακός Α.Ο.                     5.23.88
2)  Δήμο  Θωμάς                            Ανεξάρτητος                        6.16.22
3)  Παπαγεωργόπουλος Νικόλαος Α.Ο.Λασιθίου                       6.24.63

 

ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ   1.000μ

1)  Ραφαϊλάκη Νικολέτα        Α.Ο.Λασιθίου                            2.57.43
2)  Σολάκου  Χριστίνα           Λιβικός Ιεράπετρας                   3.12.78
3)  Πατεράκη  Κωνσταντίνα  Σητειακός Α.Ο.                          3.14.21   

 

ΑΓΟΡΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ   1.000μ

1)  Σφενδουράκης Γεώργιος     Γ.Σ. Βιτσέντσος Κορνάρος      2.48.28
2)  Σολάκου  Αγγελος               Λιβικός Ιεράπετρας                  3.02.59  
3)  Χαμουρατίδης  Παναγιώτης Γ.Σ. Βιτσέντσος Κορνάρος      3.03.72
3)  Σουλιώτης  Δημήτριος          Γ.Σ. Βιτσέντσος Κορνάρος      3.03.72