Σύναξη των Εφημερίων
της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

Ιερατικό Συνέδριο όλου του Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ι. Μητροπόλεως στην Ιεράπετρα με θέμα: «Ο Όσιος Πορφύριος, ως Πνευματικός Πατέρας και Παιδαγωγός».
Μετά την κοινή προσευχή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος παρουσίασε στους Εφημερίους το θέμα της συνάξεως, αναφερόμενος στη μεγάλη προσφορά του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και στην αποστολή του Κληρικού στον σύγχρονο κόσμο.


Ο εισηγητής του θέματος κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης, ομότιμος Καθηγητής της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε συνοπτικά τους κυριώτερους σταθμούς της ζωής του Γέροντος Πορφυρίου και υπογράμμισε ότι ανήκει στη χορεία των μεγάλων Φιλοκαλικών Πατέρων, μαζί με τους Παΐσιο Αγιορείτη, Ιάκωβο Τσαλίκη, Αμφιλόχιο Μακρή, Φιλόθεο Ζερβάκο, Ιωσήφ τον Ησυχαστή, Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, Ευμένιο Ρουστίκων, Ευμένιο Σαριδάκη κ.α. έχοντας ως ησυχαστικό και αναχωρητικό πρότυπο τον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη. Παρόλο που έζησε στο κέντρο της πολύβοης Αθήνας αγάπησε την εκούσια πτωχία αγωνιζόμενος με καιομένη καρδία να ανακαλύψει τον έσω, τον «κρυπτό της καρδίας άνθρωπο». Ζούσε τον εκστατικό θείο έρωτα που περιγράφει ο Απόστολος Παύλος «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός», γι᾿ αυτό και εφάρμοσε την παιδαγωγική «του λεντίου» που είναι παιδαγωγική «των γονάτων και των δακρύων», δηλαδή της διακονίας και της θυσιαστικής προσφοράς. Βοήθησε και αγκάλιασε όλους τους πονεμένους και κάθε λογής δοκιμασμένους συνανθρώπους του, τους καρκινοπαθείς, τους κατακειμένους, στο κρεβάτι του πόνου, τους ανθρώπους του πένθους, της ελπίδας, οδύνης και της απόγνωσης.


Ήταν ο διακριτικός πνευματικός Πατέρας της απέραντης αγάπης, της ταπείνωσης και της υπακοής με τα πολλά χαρίσματα, όπως τη διάκριση, τη διόραση, την προόραση και το χάρισμα της ιάσεως σημειώνοντας ενδεικτικά περιστατικά αρρώστων ανθρώπων, κυρίως καρκινοπαθών, τους οποίους με τη χάρη του Θεού διέγνωσε και θεράπευσε. Ιδιαίτερη ήταν και η σχέση του Αγίου με την τεχνολογία, με την αστρονομία, την ιατρική και όλες τις θετικές επιστήμες, καθώς τον επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι καθηγητές της ΝΑSA, αστροφυσικοί, μεγάλοι χειρούργοι και άλλοι επιστήμονες που έπαιρναν ιδέες από τον αγράμματο αλλά πλήρη σοφίας Θεού της «γαρ πάντων τεχνίτιδος» (Σοφία Σολ. 1,7), έμπλεο της θείας Χάριτος και των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.


Σύμφωνα με τον ομιλητή, οι παιδαγωγικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές αρχές του Οσίου Πορφυρίου παραπέμπουν στη διδασκαλία του Ιερού Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου που κάνουν λόγο για την ανάγκη η οικογένεια να λειτουργεί ως κύτταρο ζωής και όχι εστίας θανάτου, καθώς τα θεμέλια της προσωπικότητας του ανθρώπου τίθενται στα πρώτα πέντε έως έξι χρόνια της ζωής του. Στηλίτευε τη νωθρότητα, την ακηδεία, την κατάθλιψη και την συναισθηματική ή και ακόμα την φυσική απουσία των γονέων από την ανατροφή των παιδιών, τα οποία έχουν ανάγκη από αγάπη, πραότητα, υπομονή, ευγένεια και την χαρά του Χριστού.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Κρουσταλάκη για τη βιωματική παρουσίαση του «Γέροντος της Ομόνοιας», τονίζοντας ότι ο Όσιος Πορφύριος πρόσεχε τις ταλαιπωρημένες ψυχές, άκουγε τους μοναχικούς ανθρώπους, μοιραζόταν τον ανθρώπινο πόνο και παρατηρούσε και ανέλυε σε βάθος το κάθε ζήτημα πληροφορούμενος από τη Χάρη του Θεού, γι᾿ αυτό και στοιχειοθετούσε και τεκμηρίωσε ό,τι έλεγε.
Ακολούθησαν τα ερωτήματα των Εφημερίων, στα οποία απάντησε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και ο καθηγητής κ. Κρουσταλάκης.


Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ενημέρωσε τους Κληρικούς για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και έδωσε πατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις για την άσκηση του ποιμαντικού έργου τους ενόψει της Αγίας καί Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.