Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Τετάρτη 6 Αυγούστου, εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο φερώνυμος Ενοριακός Ναός στην Κάτω Μερά (παλαιά πόλη) της Ιεράπετρας.
Την παραμονή της πανηγύρεως, Τρίτη 5 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό, ο Σεβ. Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη θεϊκή Χάρη και δύναμη της θείας Μεταμορφώσεως, η οποία αναγέννησε πνευματικά τους τρεις προκρίτους Μαθητές. Όπως υπογράμμισε διηνοίγησαν αυτών οι προσωπικοί τους πνευματικοί οφθαλμοί και μπόρεσαν να γίνουν αποδέκτες του θεϊκού  Φωτός της Μεταμορφώσεως και μέρος της θείας δόξης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ακούγοντας την φωνή άνωθεν να μαρτυρεί: «Ούτος εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, ο ελθὼν εις τον κόσμον σώσαι τον άνθρωπον», κατά το Δοξαστικό των αποστίχων του Εσπερινού της εορτής. Με θεολογικό αλλά απλό λόγο ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς πνευματικού αγώνα του ευσυνειδήτου μέλους της Εκκλησίας για την προσωπική μεταμόρφωση και «την καλήν αλλοίωσιν αλλοιωθέντες τη Χριστού Μεταμορφώσει» και αναφέρθηκε στην ησυχαστική παράδοση, ευχόμενος να αξιοποιήσουμε τις δυσκολίες της παρούσης ζωής επιζητώντας την ομορφιά της αναλλοίωτης δόξας και του θεϊκού Φωτός της Μεταμορφώσεως.
Ανάμεσα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 6 Αυγούστου, στον ίδιο Ναό τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος κήρυξε κατάλληλα για τη θεία Μεταμόρφωση του Κυρίου ενώπιον των τριών μαθητών Του και τέλος ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια του φετεινού καλοκαιριού.