Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στη Σητεία για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 21 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε για 16η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην περιοχή «Λειβάδια» πόλεως Σητείας το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.
Το πρωί τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστήτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Πανοσιώτατο Αρχιμ. π. Φιλόθεο Σπανουδάκη και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη, ιερατικώς προϊστάμενο του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας, ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν Μικρά Ασία, Πόντω και Αρμενία εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων».


Ακολούθησε επιμνημόνυση δέηση ενώπιον της προτομής του μακαριστού εθνοϊερομάρτυρος Σητειακού Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Αρχατζικάκη στο προαύλιο του Ιερού Ναού, και στη συνέχεια εκφωνήθηκε η ομιλία για τα 92 χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γεώργιο Αλεβίζο με θέμα: «Η Μικρασιατική εκστρατεία στη δίνη των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής». Ο κ. Αλεβίζος αναφέρθηκε διεξοδικά στα σχετικά γεγονότα υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι: «Η υπογραφείσα στις 28-7-1920 Συνθήκη των Σεβρών καθόριζε τα νέα σύνορα της Οθωμανικής Τουρκίας και καταργούσε κάθε ίχνος ανεξαρτησίας του τουρκικού κράτους. Αποτελούσε όμως και το πρώτο μεγάλο βήμα της ανοικτής διάσπασης του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου της Αντάντ. Ταυτόχρονα με την συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη και μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία για τις σφαίρες επιρροής στην Εγγύς Ανατολή. Η Αγγλία αναλάμβανε να υποστηρίξει τις γαλλικές επιδιώξεις στην Ευρώπη και την ιταλική κυριαρχία στη Β. Ήπειρο και στα Δωδεκάνησα. Η Γαλλία και η Ιταλία υπόσχονταν να μην αντισταθούν στα αγγλικά σχέδια για την Εγγύς Ανατολή. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, όμως, δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν ειλικρινά με αυτό το μοίρασμα, όπου οι Άγγλοι έπαιρναν την μερίδα του λέοντος. Οι ΗΠΑ μετά τη συνθήκη του Σαν Ρέμο που τις απέκλεισε από το μοίρασμα των πετρελαίων της Εγγύς Ανατολής είχαν περάσει στη γενική επίθεση εναντίον της αγγλικής πολιτικής. Η ειρήνη των Σεβρών σήμαινε για την Ελλάδα και την Τουρκία πόλεμο και θανάσιμη πάλη ανάμεσα στα δύο έθνη.... Σχετικά με το ρόλο, το χρέος, τις ευθύνες και τη στρατηγική της προδομένης από τους Συμμάχους της Ελλάδα, κατά τον ιστορικό Σόλωνα Γρηγοριάδη, δύο εκδοχές σήμερα είναι κυρίαρχες: Η πρώτη θεωρεί, ότι η επέμβαση στη Μικρά Ασία ήταν φυσική και λογική συνέχεια της αλυτρωτικής πολιτικής. Την επέτεινε η πίεση που ασκούσε στην κυβέρνηση η διευρυνόμενη αστική τάξη, η οποία επιθυμούσε γρηγορότερους ρυθμούς στην ανάπτυξη και εξέλιξη της εσωτερικής αγοράς. Η ανάγκη για διεύρυνση της οικονομίας αναδεικνυόταν σε πρωταρχική από την πεποίθηση ότι, αν δεν καταλάμβανε η Ελλάδα τη Σμύρνη με την ενδοχώρα της, σίγουρα θα την καταλάμβανε η Ιταλία. Και ότι αν δεν υπονόμευε τη στρατιωτική και εθνική δύναμη της Ελλάδας ο Διχασμός και αν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν στρέφονταν εναντίον μας, η μικρασιατική εκστρατεία θα μπορούσε να έχει αίσιο τέλος. Να συντρίψει δηλαδή τη στρατιωτική δύναμη του Κεμάλ και να παγιώσει την ελληνική κατοχή. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση η μικρασιατική εκστρατεία ήταν καταδικασμένη εκ των προτέρων, γιατί υπερέβαινε τις δυνατότητες της Ελλάδας. Για την Ελλάδα και τον ελληνικό στρατό, που οι ηρωικές πατριωτικές του παραδόσεις τον είχαν αναδείξει αξιοθαύμαστο στουςεθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, η μικρασιατική πείρα απέδειξε ότι οι μεγάλες μαχητικές πατριωτικές παραδόσεις δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολέμους που γίνονται για λογαριασμό ξένων».
Την 92 επέτειο και το μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πατεράκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίαου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμανδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο νέος Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Εμμ. Βουτυράκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.