Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος στα δυτικά χωριά του Δήμου Ιεράπετρας τον Σεπτέμβρη του 1943

Το καθιερωμένο Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβριο του 1943 στα δυτικά χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας τελέσθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου στη Ρίζα Ιεράπετρας την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ρίζας μετά το πέρας της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως και αιωνίου μνήμης των 131 Εθνομαρτύρων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο ενώπιον του Ηρώου των πεσόντων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ναού του Τιμίου Σταυρού.


Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας, προσκλητήριο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, τοπικών φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων φορέων, από τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Δικτύου Νεολαίας Μαρτυρικών Δήμων και Χωριών και από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων των μαρτυρικών χωριών της Ιεράπετρας Μύρτου, Γδοχίων, Μύρτου, Ρίζας, Μουρνιών, Μύθων, Μεταξοχωρίου, Χριστού και Μαλλών Ιεράπετρας, καθώς και από τους συγγενείς των θυμάτων. Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 71η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Ιεράπετρας, από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλατζάκης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νικ. Δασκαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αντ. Σακκαδάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, οι Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Κοινοτήτων των Μαρτυρικών Χωριών, συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων και κάτοικοι της περιοχής.