Η ομιλία του Αρχιμ. Δοσίθεου Κανέλλου στη Σητεία
 για τη φιλανθρωπία του Θεού και το αφιλάνθρωπον του ανθρώπου


Με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και πολυάριθμου ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε το εσπέρας του Σαββάτου 15 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σητείας η ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «Η φιλανθρωπία του Θεού και το αφιλάνθρωπον του ανθρώπου» από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Δοσίθεο Κανέλλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας.
Προηγήθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και η εισαγωγική ομιλία για το θέμα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο. Ο Σεβασμιώτατος, παρουσιάζοντας τον ομιλητή, υπογράμμισε το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, την υψηλή κατάρτιση και το πολύπλευρο έργο του γνωστού στο ακροατήριο από παλιότερες ομιλίες του Γέροντος Δοσίθεου ως ιεροκήρυκα, συγγραφέως και πνευματικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην οξυτάτη γραφίδα του και στα πονήματά του «Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο», «Τυπικόν του Οσίου Σάββα», «Ορθόδοξος πίστις και Ζωή», αλλά και στην επιμέλεια του Ημερολογίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και μιας σειράς άλλων θεολογικών και ιστορικών συγγραμμάτων. Όπως σημείωσε είναι  εραστής της Βασιλίδος των Πόλεων και της ιστορίας της Ρωμιοσύνης και με μια ρέουσα και πεποικιλμένη γλώσσα μεταλαμπαδεύει το αειθαλές και διαυγές φως της παραδόσεως του Γένους μας μέσα από το πρίσμα της οικουμενικής Ορθοδοξίας και του μαρτυρικού Φαναρίου.


Ο π. Δοσίθεος Κανέλλος με τη γλαφυρότητα και την ευθύτητα του λόγου που τον χαρακτηρίζει αναφέρθηκε επιγραμματικά στις συνεχείς εκδηλώσεις της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Τριαδικού Θεού με αποκορύφωμα τη σάρκωση, τα θεία Πάθη και τον διά σταυρού ατιμωτικό θάνατο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.  Όπως τόνισε ο Θεός αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ως παιδιά Του, γι’ αυτό και εμείς οι χριστιανοί, ως μέλη του Σώματος της Εκκλησίας με κεφαλή τον Ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό, καλούμαστε αυτήν την σπλαχνική αγάπη να δείχνουμε έμπρακτα και να εκφράζουμε αδιάκριτα προς όλους τους συνανθρώπους μας.
Ο λόγιος Κληρικός υπογράμμισε με ενάργεια ότι μόνο όποιος ζει σύμφωνα με τις Θείες Εντολές είναι φιλάνθρωπος και φιλεύσπλαχνος, γι’ αυτό και η πίστη του ορθόδοξου χριστιανού πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τη ζωή του, δηλαδή να είναι ενάρετη και φιλάνθρωπη και να μεταφράζεται σε κοινωνική ευθύνη και καλά έργα.

Mέσα από τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας ο ομιλητής παρουσίασε το μέγεθος της θείας φιλανθρωπίας, υπογραμμίζοντας ότι ως ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Πανάγαθο Θεό για την άφατη και άπειρη φιλανθρωπία του. Όπως τόνισε πάντοτε να διερωτούμαστε «Τι ανταπποδώσωμεν τω Κυρίω περί πάντων ων ανταπέδωκεν ημίν». Παρότι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισάξια «ων εποίησεν ημίν» ο Θεός, μπορούμε όμως να προσφέρουμε το ελάχιστον, που είναι ευγνωμοσύνη απέραντη.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τον ομιλητή  για τον επιστηρικτικό και γεμάτο ζωντάνια πατερικό λόγο του, κάνοντας όλο το ακροατήριο κοινωνούς της αγιοπνευματικής παραδόσεως της Εκκλησίας  μας και πετυχαίνοντας να ενσταλάξει βάλσαμο παρηγοριάς στις ψυχές μας.
Την ομιλία παρακολούθησε ο Ιερός Κλήρος της Σητείας, ιεροψάλτες, εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος όλων των ηλικιών.