Τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου και χειροθεσία Πνευματικού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και καθολική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών Αρχόντων και πλήθους πιστών εορτάσθηκαν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου.


Το εσπέρας της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο εορτάζων Σεβ. Ποιμενάρχης μας και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και πλειάδα Εφημερίων από τις επαρχίες Σητείας και Ιεράπετρας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τους παριστάμενους Κληρικούς και λαϊκούς που προσήλθαν στον πανηγυρικό Εσπερινό για να συμπροσευχηθούν και να τιμήσουν την εορτή του Αγίου Ευγενίου και των τεσσάρων συμμαρτύρων του. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους δύο καλλικέλαδους χορούς των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» από την Ιεράπετρα και από τη Σητεία με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιω. Αρώνη και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Αλεξάκη αντίστοιχα, που λάμπρυναν ακόμα περισσότερο την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Επίσης, ευχαρίστησε τον παρόντα Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη και τους Αντιδημάρχους κ. Εμμ. Φραγκούλη, κ. Εμμ. Λουτσέτη και κ. Α. Πανταζή και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς αγώνα κατά το πρότυπο των τιμωμένων αγίων για την πνευματική αύξηση και τελείωση όλων μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς που ζούμε.


Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο παρακείμενο Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 13/12, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής, κατά την οποία χοροστάτησε ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος πλειάδα Κληρικών, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Πανοσιώτατοι Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Η΄ Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Λαμπράκης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης και Νήφων Βασιλάκης, Υπογραμματεύς και Κωδικογράφος αντίστοιχα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδάκης, πρώην Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος προσφώνησε κατάλληλα τον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο. Με λόγο απλό και μεστό αναφέρθηκε στη χορεία των πέντε τιμωμένων μαρτύρων Ευγενίου Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου και Ορέστου αλλά και στη θέση του Επισκόπου στην εκκλησιολογία. 


Όπως επεσήμανε η εορτή του Επισκόπου είναι εορτή ολόκληρης της τοπικής Εκκλησίας, διότι «όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία». Ο Επίσκοπος ενσαρκώνει την Εκκλησία, της οποίας είναι κεφαλή, κέντρο και ορατό σημείο ενότητας και αναφοράς, ως και τύπος Θεού. Είναι εικόνα Χριστού και «προκαθήμενος εις τύπον Θεού», γι᾿ αυτό «ὅπου ἄν φανῇ ὁ ἐπίσκοπος ἐκεῖ καί τό πλῆθος ἔστω, ὥσπερ ἄν ἦ Ἰησοῦς Χριστός, ἐκεῖ καί ἡ Καθολική Ἐκκλησία». Κατά την προτροπή του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου «πάντες τῷ ἐπισκόπῳ ἀκολουθεῖτε», «μηδείς χωρίς τοῦ ἐπισκόπου τι πρασσέτω τῶν ἀνηκόντων εἰς τήν ἐκκλησίαν», αφού «ὁ ἐπίσκοπος ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ ἐστί καί ἡ Ἐκκλησία ἐν τῷ ἐπισκόπῳ καί ὅσοι μετά τοῦ ἐπισκόπου οὐκ εἰσιν, οὐδέ ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ εἰσιν», Χωρίς τον Επίσκοπο και την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, η οποία τελείται από αυτόν και τους πρεσβυτέρους κατόπιν εντολής του, «εκκλησία ου καλείται».


Τέλος ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος διερμήνευσε τα αισθήματα υϊικής αφοσίωσης και σεβασμού σύσσωμου του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ευγενίου, υπογραμμίζοντας ότι για είκοσι ολόκληρα χρόνια ποιμαίνει θεοφιλώς τη λαχούσα σε αυτόν Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας παραμένοντας σταθερός φύλακας και προασπιστής των ιερών αληθειών, ποιμένας των λογικών προβάτων, κοινός πατέρας όλων και απηύθυνε εόρτιες ευχές και προσρρήσεις για μακροημέρευση και συνέχιση της πολύκαρπης και καλλίκαρπης αρχιερατικής διακονίας του στη θεόσωστη αυτή εκκλησιαστική επαρχία ώστε να καθοδηγεί το ποίμνιό του «εις νομάς σωτηρίους».


Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ευγένιος αντιφώνησε κατάλληλα και ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες Κληρικούς και τον περιεστώτα λαό για τη συμμετοχή τους στην εορτή της μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου, του οποίου φέρει το όνομα, και των τεσσάρων συμμαρτύρων του, καθώς και τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους οποίους ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία προς το κοινό καλό και την ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας.


Στη συνέχεια απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Αιδεσιμώτατο Εφημέριο της Ενορίας Κεντρίου π. Γεώργιο Κανάρη, επί 41 και πλέον έτη Πρεσβύτερο της τοπικής Εκκλησίας, ο οποίος εργάζεται με ένθεο ζήλο για την πνευματική προαγωγή των Ενοριτών του, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπό του απονέμεται τιμή σε όλους τους παλαιούς κληρικούς για την αφιέρωσή τους και την πολυετή προσφορά τους στον Αμπελώνα του Κυρίου. Επίσης αναφέρθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός ότι, παρότι διανύουμε περίοδο γενικευμένης κρίσης και ηθικής κατάπτωσης και παρακμής, υπάρχει συνέχεια στους αληθινούς εργάτες του Ευαγγελίου, αφού κατά τον τελευταίο χρόνο τρεις νέοι εισήλθαν στις τάξεις του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και επικαλέσθηκε τις πρεσβείες του Αγίου Ευγενίου και των αγίων συμμαρτύρων του για επιστηριγμό, προστασία και φωτισμό όλων από τον Τριαδικό Θεό.
Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου Κέντρου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας, όπου ο Σεβ. κ. Ευγένιος δέχθηκε τις ευχές Κλήρου, τοπικών αρχόντων και λαού.
Μεταξύ του πλήθους των πιστών που παρέστησαν στην Άρχιερατική Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών, ιεροψάλτες, μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων κ.α.