Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε η Παναγία των ΛιθινώνTη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, πανηγύρισε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού ο ιστορικός Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στις Λιθίνες Σητείας.
Το απόγευμα της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμντάκη, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιο Περράκη και πλειάδα Εφημερίων της ευρύτερης περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη στη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής των λοιπών τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής και εκατοντάδων πιστών από ολόκληρη τη Μητροπολιτική περιφέρεια.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη χαρά που, σύμφωνα και με το Απολυτίκιο της εορτής, έφερε η Γέννηση της Θεοτόκου σ’ όλο τον κόσμο, γιατί όπως ο αυγερινός προμηνύει τον ερχομό του ηλίου έτσι και η Γέννηση της προεμήνυσε τη Γέννηση του Χριστού, που ήταν ο ήλιος της Δικαιοσύνης, και σήμανε τη βέβαιη ελπίδα της απελευθέρωσης των ανθρώπων από τα δεσμά της αμαρτίας και την αιώνια καταδίκη-κόλαση.
Αυτό το πολυσήμαντο γεγονός οφείλουμε με χαρά να γιορτάζουμε, με πνεύμα μαθητείας να το μελετάμε, για να έχουμε πνευματική ωφέλεια, στέρεη πίστη και ειλικρινή αγάπη στην Παναγία μας. Όποιος δεν έχει τον Θεό Πατέρα στη ζωή του και την Παναγία Μητέρα δική του κι όποιος δεν αναγνωρίζει την Παναγία ως Θεοτόκο τη γεννήσασα τον Σωτήρα Χριστό, βρίσκεται εκτός της σωτηρίας, λένε οι άγιοι Πατέρες.


Τέλος, παρότρυνε όλους να παρακαλέσουμε την Παναγία ως πρόξενο και αιτία «της των πάντων θεώσεως» να γίνει γενέθλια αρχή της προσωπικής μας επιστροφής στον Χριστό και αιώνια σωτηρία και ανάπαυση.
Το βράδυ τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και η καθιερωμένη αγρυπνία με την ακολουθία του Όρθρου και τη νυκτερινή Θεία Λειτουργία στον παλαιό, ιστορικό και κατάγραφο Ναό της Παναγίας.


Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στα θεολογικά μηνύματα της θαυμαστής γεννήσεως της Θεοτόκου Μαρίας από την πρώην στείρα Άννα και υπογραμμίζοντας τις προφητείες και τις πολυάριθμες προεικονίσεις στην Παλαιά Διαθήκη που εκπληρώθηκαν στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπων.


Παρόντες ήταν κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας κ. Νικόλαος Λαντζανάκης και κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών, ο Διοικητής Σμήναρχος κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος και Αξιωματικοί του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και πλήθος πιστών από τις επαρχίες ητείας και Ιεράπετρας.