Λαμπρά τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ενορίας Επάνω Χωρίου Ιεράπετρας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των κατοίκων της Ενορίας τελέσθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο τα Θυρανοίξια του πλήρως ανακαινισμένου δίκλιτου Ιερού Ναού της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους της Ενορίας Επάνω Χωριού Ιεράπετρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και εξοπλισμού του ναού.
Αμέσως μετά το πέρας των Ιερών Θυρανοιξίων ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους κατά την ακολουθία του Εσπερινού, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και όλοι οι Εφημέριοι των όμορων Ενοριών.


Ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμολ. π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκης ευχαρίστησε τους δωρητές των εργασιών συντήρησης του παλαιού αυτού Ενοριακού Ναού του χωριού, που από το υστέρημά τους συνεισέφεραν για την κάλυψη της συνολικής δαπάνης που ανήλθε στο ποσό των 60.000 Ευρώ, τονίζοντας ότι τα ονόματά τους θα μνημονεύονται εσαεί και είναι εγγεγραμμένα στο βιβλίο της ζωής μπροστά στο θρόνο του Θεού. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για την καθοδήγηση και επίβλεψη, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τον Αρχιδιάκονο π. Αμβρόσιο για τη συμβολή τους στη σωστή υλοποίηση των εργασιών, καθώς και τις γυναίκες του χωριού για την παρασκευή γλυκών και εδεσμάτων για το κέρασμα όλων των παρευρισκομένων αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας στην αίθουσα του δραστήριου Πολιστιστικού Συλλόγου του χωριού.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στην ομιλία του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του που παραδίδεται σε λειτουργία και πάλι ο παλαιός ναός χάρη στην πίστη και την αφοσίωση των Ενοριτών. Συνεχάρη τον Εφημέριο π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκη, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ερανικής Επιτροπής για την εκ βάθρων ανακαίνιση του του ναού με εξωτερικά καί εσωτερικά νέα επιχρίσματα, την αποκάλυψη των λίθινων στοιχείων του ναού, την κατασκευή ξύλινων θυρών και παραθύρων, νέου χειροποίητου  ξυλόγλυπτου τέμπλου, Αρχιερατικού Θρόνου, ψαλτηρίων και καθισμάτων, χειροποίητων προθηκών των παλαιών φορητών εικόνων, καθαρισμός και συντήρησή τους, τοποθέτηση χυτών ορειχάλκινων (μπρούτζινων) πολυελαίων και κατασκευή νέων αγιογραφημένων εικόνων του τέμπλου.


Αναφερόμενος στο αναστηλωτικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως τόνισε ότι οι καλοσυντηρημένοι και ανακαινισμένοι ναοί μας, τα μοναστήρια μας και όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία του τόπου μας αποτελούν την πνευματική κληρονομιά που μάς κληροδότησαν οι ευσεβείς πρόγονοί μας, μαρτυρούν τη μακραίωνη και βαρύτιμη παράδοσή μας και αποτελούν την καλύτερη προβολή του τόπου μας και πόλο έλξης των πολυάριθμων επισκεπτών του.
Τέλος ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε η Χάρη του Θεού να σπεπάζει, να φωτίζει, και να αγιάζει τους ευσεβείς δωρητές και τις οικογένειές τους.
Στα Θυρανοίξια και την ακολουθία του Εσπερινού, κατά τον οποίο έψαλαν μελωδικότατα ιεροψάλτες της περιοχής, συμμετείχαν οι Ενορίτες, κάτοικοι γειτονικών χωρίων καθώς και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μ. Φραγκούλης και κ. Α. Παπαδοπετράκης.