Η πανηγυρη του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας

 

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και με ιερή κατάνυξη εορτάσθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Ιεράπετρας.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε κατάλληλα στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα ναό.


Στη συγκινητική και από καρδίας ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη διπλή Ύψωση του Τιμ. Σταυρού, αρχικά όταν βρέθηκε στον φρικτό Γολγοθά από την Αγία Ελένη που με δάκρυα στα μάτια τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Μακάριο το 326 μ.Χ, και δέκα χρόνια αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 336 όταν τον ύψωσε και τον τοποθέτησε στον πανίερο και περικαλλή ναό της Αναστάσεως, που είχε ανεγείρει η αγία Ελένη πάνω από τον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στη δεύτερη Ύψωση στις 14 Σεπτεμβρίου του 626, οπότε μετά την νίκη του Βυζαντίου με αυτοκράτορα τον Ηράκλειο εναντίον των Περσών και την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων ο Τίμιος Σταυρός επανήλθε στα Ιεροσόλυμα και ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της άρσης του προσωπικού σταυρού στη ζωή του χριστιανού, τον οποίο χαρακτηρίζει το πολίτευμα του Σταυρού, το οποίο ήταν και το πολίτευμα της χριστιανικής Βυζαντινής αυτοκρατορίας, γι᾿ αυτό και εθνικός ύμνος του Βυζαντίου είχε καθιερωθεί από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο το Απολυτίκιον της εορτής του Τιμίου Συταυρού «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου».


Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην τελετή της Υψώσεως και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στους πολυάριθμους πιστούς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ως το κατ᾽ εξοχήν χριστιανικό σύμβολο θυσίας και προσφοράς, σημειώνοντας ότι αποτελεί «όπλον κατά του διαβόλου», δια του οποίου τελειούνται τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας, η οποία «εν τοις Μυστηρίοις σημαίνεται» και η ανθρώπινη αδυναμία, οι δοκιμασίες, οι θλίψεις της ζωής μετατρέπονται σε ευλογία και υπερβολή της δυνάμεως του Θεού.


Επίσης, ο Σεβ. κ. Ευγένιος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον ιεροψάλτη κ. Μιχαήλ Παπαγρηγορίου, ο οποίος αμισθί διακονεί στο αριστερό αναλόγιο του πανηγυρίζοντος Ναού. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλατζάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χαρ. Κορνάρος, Αργ. Πανταζής, Γ. Παπαδοπετράκης και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης.