Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στη Σητεία

Mε ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εσπέρας του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας, ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων.
Η εκδήλωση άνοιξε με το Απολυτίκιον της εορτής των Χριστουγέννων «Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών» από την Παιδική Χορωδία της Σχολής, η οποία αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη συνέχεια απέδωσε τα Κρητικά και άλλα παραδοσιακά κάλαντα περιοχών της πατρίδας μας. Προηγήθηκε το θερμό καλωσόρισμα του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Νικολάου Αλεξάκη, Καθηγητή και υπευθύνου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία, ο οποίος ανακοίνωσε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ακολούθως τη σκυτάλη έλαβε η Χορωδία των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής, υπό τη διεύθυνση του π. Νικολάου, η οποία απέδωσε μελωδικότατα χαρακτηριστικούς ύμνους της εορτής της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.


Ειδικότερα, από την εορτή των Χριστουγέννων ψάλθηκαν οι ακόλουθοι ύμνοι: το Κάθισμα «Δεύτε ίδωμεν πιστοί», το Κοντάκιον «Η Παρθένος σήμερον», το Εξαποστειλάριον «Επεσκέψατο ημάς», το στιχηρό των Αίνων της εορτής «Ευφραίνεσθε δίκαιοι», το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής των Προπατόρων «Δεύτε άπαντες πανηγυρίσωμεν», το ιδιόμελο της Α΄ Ωρας από την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της εορτής των Χριστουγέννων «Βηθλεέμ ετοιμάζου», το ιδιόμελο του Εσπερινού της εορτής «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ», το ιδιόμελο των αποστίχων του Εσπερινού της εορτής «Σήμερον τίκτει η Παρθένος», το Δοξαστικό της Α΄ Ώρας «Τάδε λέγει Ιωσήφ προς την Παρθένον», η α΄ Ωδή της αργής Καταβασίας των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάτε δοξάσατε», την επίσης αργή καταβασία από τις ιαμβικές της γ΄Ωδής «Νεύσον προς ύμνους» και το Δοξαστικό των Αίνων της εορτής «Ότε καιρός...». Ακολούθησαν τα αρχαία βυζαντινά κάλαντα των Χριστουγέννων «Άναρχος Θεός».


Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους κατανυκτικούς ύμνους των Χριστουγέννων αναγνώσθηκαν από την Εκπαιδευτικό κ. Ελένη Σαντιμπαντάκη-Τσικαλάκη επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου «Ο Χριστός είναι το παν».


Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Χοράρχη, τους Ιεροψάλτες και τους μικρούς και μεγάλους μαθητές της Σχολής, για την υποδειγματική εκτέλεση των ύμνων που μας προετοιμάζουν να υποδεχθούμε τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, που αποτελεί την «Μητρόπολη των εορτών», σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρισόστομο. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στα διδακτικότατα αναγνώσματα από το βιβλίο του σύγχρονου μεγάλου Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο οποίος πάντα συνέστηνε όταν είμαστε στανοχωρημένοι να ψάλλουμε για να φεύγει η στενοχώρια. Τέλος, ευχήθηκε όλοι να προσπαθήσουμε με τη χάρη του Θεού να αισθανθούμε και να βιώσουμε το μέγα και άρρητο αυτό μυστήριο της Θείας του Σωτήρος Ενανθρωπήσεως.

 

Τέλος, εψάλη η φήμη του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, ο οποίος στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους καλό Άγιο Δωδεκαήμερο και μοίρασε κάρτες των Χριστουγέννων και τις πατρικές ευχές του σε όλα τα μέλη της Χορωδίας των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στη Σητεία.
Την εκδήλωση παρακολούθησε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της επαρχίας Σητείας, Εκπαιδευτικοί, οι γονείς των μαθητών της Σχολής και πολύς κόσμος.