Η πανήγυρη του Επισκοπικού παρεκκλησίου
του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου στην Ιεράπετρα

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, πανηγύρισε με μεγάλη λαμπρότητα το φερώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα.
Το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και άλλοι Κληρικοί της περιοχής, ενώ έψαλαν οι διδάσκοντες και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Αρώνη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στη μόλις ολοκληρωθείσα  προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Ρωσία. Ιδιάιτερα στάθηκε στην έκθεση 45 εικόνων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας από Ιερές Μονές και ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας που πραγματοποιείται από τις 4 έως και τις 15 Οκτωβρίου στην Αγία Πετρούπολη, στα εγκαίνια της οποίας οι τοπικοί παράγοντες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για αυτή τη μεγάλη αυτή αγιογραφική παράδοση, που αποτελεί συνέχεια της Βυζαντινής τέχνης της εικονογραφίας, γι᾿ αυτό και ευχήθηκε να την εκτιμήσουμε σωστά και να τη διατηρήσουμε ακέραια. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευλάβεια των Ρώσων, κυρίως των νέων, οι οποίοι στρερήθηκαν τη δημόσια λατρεία από το 1905 έως το 1992, όμως κανένα καθεστώς δεν κατάφερε να ξεριζώσει τη βαθιά πίστη και ευσέβεια από την καρδιά τους. Τέλος, επικαλέσθηκε τις πρεσβείες του εορτάζοντος Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των λοιπών θεοφόρων 98 συνασκητών στη Δυτική Κρήτη, προκειμένου να πετύχουμε την προσέλκυση της Θείας Χάριτος που είναι και η μόνη κατάκτηση του ανθρώπου που τον συνοδεύει στην αιώνια ζωή.


Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Οσίου. 
Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος επικαλέσθηκε τη χάρη, τη βοήθεια και τον επιστηριγμό του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των λοιπών 98 εν ασκήσει διαλαμψάντων θεοφόρων Πατέρων, τονίζοντας ότι οι Άγιοι μας δείχνουν τον τρόπο και τον δρόμο που οδηγεί στο αγιασμό και τη θέωση του ανθρώπου.


Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν Κληρικοί της πόλεως και συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και περίπου είκοσι άτομα με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Λασιθίου (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στον Άγιο Νικόλαο, και οι συνοδοί τους.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και κέρασμα σε όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.