Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων
στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας
της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

 
Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το βράδυ της Τρίτης 6 Οκτωβρίου στην κατάμεστη από μαθητές αίθουσα συνεδρίων του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας τελέσθηκε ο Αγιασμός για έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο και τον Ιερό Κλήρο της περιοχής.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος καλωσόρισε εγκάρδια τους παλαιούς και τους νέους μαθητές των λειτουργικών τεχνών της Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, ευχαρίστησε τους δικάσκοντες τον Αγιογράφο κ. Εμμ. Καζανάκη, καθώς και τον Διευθυντή κ. Ιω. Αρώνη και τους διδάσκοντες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΚΡΗΤΗΣ» π. Νικόλαο Αλεξάκη, Ευάγγελο Φραγκούλη και Σταύρο Δασκαλάκη, οι οποίοι αμισθί και με ένθεο ζήλο μεταλαμπαδεύουν τις ιερές τέχνες της Αγιογραφίας και της Εκκλησιαστικής Μουσικής, ευχόμενος να κρατήσουμε ανόθευστη αυτή τη μακραίωνη παράδοση. Τέλος ευχθήθηκε στους εκατό μαθητές και τις μαθήτριες της Σχολής Αγιογραφίας και στους εξήντα και πλέον μαθητές της Σχολής Βυζ. Μουσικής καλή και εποικοδομητική περίοδο.  


Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Ρωσία και στην επίσκεψη στο Ερμιτάζ που σημαίνει Ερημητήριο και  αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης και περιλαμβάνει συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας.αλλά και εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και τμήμα παλιών Βυζαντινών εικόνων.
Ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΚΡΗΤΗΣ» κ. Ιωάννης Αρώνης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον οποίο και ευχαρίστησε για το αμέριστο ενδιαφέρον του για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, επισημαίνοντας ότι Εκκλησιαστική μουσική είναι η τέχνη του ψάλλειν και επεσήμανε τη διαχρονικότητά της, αφού χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους προγόνους μας, συστηματοποιήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και άλλους Πατέρες της Εκκλησίας μας και έφτασε στις μέρες μας μετά τη τελευταία διαρρύθμιση του 1814 από τους τρεις μεγάλους δασκάλους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη σωστής εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής και απόδοσης των εννοιών των ύμνων, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν διασωθεί μέσω της παραδόσεως. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς σήμερα έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να προχωρήσουμε ότἱ παραλάμαβε από τους Πατέρες μας. Πρωτοστατεί η Εκκλησία. Η Τοπική μας Εκκλησία με την πρόνοια του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου λειτουργεί από το 2013 πιστοποιημένη και επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιστισμού Σχολή, στην οποία διδάσκεται ανόθευτη η Εκκλησιαστική μουσική».
Στο τέλος, προσφέρθηκε κέραμα σε όλους τούς παρόντες, ανάμεσα στους οποίος ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, Ιεροψάλτες και συνεργάτες του εκκλησιαστικού έργου.