Η πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Αικατερίνης,
πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.
Το απόγευμα της Τρίτης 24/11 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πίστη, τις πολλές αρετές και την κατά Θεό σοφία της τιμωμένης Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και επικαλέσθηκε τις πρεσβείες και τη βοήθεια της προς όλο το εκκλησίασμα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου επικρατεί η αθεΐα και ο φονταμενταλισμός.


Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και πλήθος πιστών.


Ανήμερα της πανηγύρεως, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραμματεύς της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και οι Εφημέριοι της πόλεως Σητείας.


Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο φιλοξενούμενος Αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος με λόγο απλό και παραστατικό αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, σημειώνοντας ότι η Αγία θυσίασε τη σοφία και περιφρόνησε τις κοσμικές χαρές για την Αγάπη του Χριστού. Αυτή η θυσία των Μαρτύρων της πίστεώς μας και η χριστιανική διδασκαλία της αγάπης για τον άλλον, ακόμα και για τον εχθρό, δημιούργησε πολιτισμό που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη μισαλοδοξία, τον θρησκευτικό φανατισμό και τον «ιερό πόλεμο» των μουσουλμάνων, των οποίων «το μαχαίρι δεν σταματά να σφάζει», όπως αποδεικνύουν οι εκτελέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για τη στήριξη στο πρόσωπό του και του ευχήθηκε από καρδίας υγεία και δύναμη ψυχής ώστε να συνεχίσει το μεγάλο εκκλησιαστικό έργο του στην επαρχία του.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Μακάριο για τη συμμετοχή του στην πανήγυρη της πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας Αγίας Αικατερίνης, σημειώνοντας ότι η Μητέρα Εκκλησία τον εξέλεξε Επίσκοπο για να συμβάλλει στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθόδοξο Διασπορά και δη στην Εκκλησία της Εσθονίας, παράλληλα με τη διακονία του ως Καθηγητού στην Ανωτάτη Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου. 


Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας και των ιερών λειψάνων της προστάτιδος και πολιούχου Αγίας Αικατερίνης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της περιοχής και με τη συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας από το 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου και μαθητών του παραρτήματος Σητείας του Λυκείου Ελληνίδων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας. Μπροστά στο Ηρώο της πόλεως στην κεντρική πλατεία αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση, ενώ αναγνώσθηκε ειδική ευχή για την ανομβρία.


Την πανήγυρη λάμπρυναν και φέτος με τη συμμετοχή τους στους δύο χορούς τα μέλη της Χορωδίας του Παράρτηματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» στη Σητεία με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Καθηγητή Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη.


Την πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Σητείας τίμησαν με την παρουσία τους ανήμερα της εορτής ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Περιφερεικός Σύμβουλος Π.Ε. Λασιθίου κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Κων/νος Περάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Εμμ. Βουτυράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Εμμαν. Αντωνάκης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ. Ιω. Σταμέλος και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος πιστών από την επαρχία Σητείας.
Ακολούθησε ο καφές και μικρή δεξίωση στην αίθουσα του πανηγυρίζοντος ναού, όπου παρακάθησαν ο Ιερός Κλήρος, όλοι οι οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πολλοί πιστοί.