Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940. 


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Αιδεσιμ. Εφημέριος του Ναού Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης και ο Αρχιδιάκονος Αμβρόσιος Σκαρβέλης. Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και με τη συμμετοχή των Εφημερίων της πόλεως. Παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θ. Καλαντζάκης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Νικ. Δασκαλάκης, ο Ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης και οι Διοικητές των τριών Τμημάτων της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης, οι Διοικητές του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας Πυραγός κ. Δημ. Καλιοντζής, ο εκπρόσωπος του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου,  οι Διευθυντές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων των Δημοσίων Υπηρεσιών.


Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς το Ηρώο της πόλεως, όπου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του Έθνους ημών αγώσι». Ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη για το  μήνυμα του έπους του ηρωϊκού «ΟΧΙ» των Ελλήνων την 28η Οκτωβρίου 1940. Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση των στεφάνων από του επροσώπους των Αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων,  του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού και άλλους εκπροσώπους τοπικών φορέων,  σωματείων και Αντιστασιακών Οργανώσεων. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.


Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, όπου συμμετείχαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, οι προσκοπικές ομάδες, Μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ, οι Εθελοντές Σαμαρείτες και οι Νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αθλητικοί Σύλλογοι, οι Σχολές κρητικών χορών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας, ιππιείς του Ιππικού Συλλόγου της πόλης και τέλος η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.

 

 

 


.