Χειροθεσία μεγαλόσχημης Μοναχής
στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου
& Άξιόν Εστι Ιεράπετρας

Μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και συγκίνησης και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Μαΐου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο Αρχιερατικός Εσπερινός και η χειροθεσία της Μοναχής Αναστασίας σε Μεγαλόσχημη Μοναχή στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιόν Εστι Ιεράπετρας.


Αμέσως μετά την τελετή χειροθεσίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος απηύθυνε πατρικές αρχιερατικές ευχές στη Μοναχή Αναστασία, σημειώνοντας ότι η σημερινή χειροθεσία της σε Μεγαλόσχημη αποτελεί επιβράβευση της δεκαετούς και πλέον διακονίας της στο Ιερό Ησυχαστήριο και επιστηριγμό για να συνεχίσει την αγγελομίμητη ζωή και πολιτεία της.

Μεταξύ άλλων ο Σεβ. είπε ότι: «ο Αναστάς Κύριος σύναψε γάμους πνευματικούς και αιώνιους με τον άνθρωπο. Είναι ο Νυμφίος της Εκκλησίας που χαρίζει τη θεία αγάπη για να ζει ο άνθρωπος μακρυά από την παραζάλη της αθεΐας και του μηδενισμού που οδηγεί στην αποϊεροποίηση του ανθρωπίνου προσώπου και της ζωής γενικά.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έβγαλε τον Χριστό από τον κέντρο της ζωής του και τοποθέτησε τον εαυτό του και αυτόν υπηρετεί. Η αγγελομίμητη πολιτεία και η μοναχική βιοτή οδηγεί στην πραγματική ζωή, στην κάθαρση και φωτισμό του νου και την αποπνευματοποίηση των αισθήσεων.

Κατά τον Απόστολο Παύλο «Οι δε του Χριστού, την σάρκα εσταύρωσαν συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις». Έτσι η Εκκλησία και ο Νυμφίος της ξεδιψάζει τις διψασμένες ψυχές και τις αναδεικνύει Μυροφόρες και Ισαπόστολους. Όπως μας είπε ο Ίδιος «Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθείᾳ δει προσκυνείν». Ο γήινος και χωματένιος άνθρωπος γίνεται πνευματικός για να λατρεύει τον μόνο αληθινό Θεό, τον Κτίστη τους παντός, και όχι τα κτίσματα και να προσκυνά το πάντιμο και μεγαλοπρεπές Όνομά Του, συμμετέχοντας στη λογική λατρεία Του».


Επίσης ευχήθηκε στη χειροθετούμενη Μοναχή η Χάρη του Θεού να ξεδιψά την καρδιά της και να τη συνοδεύει διαρκώς στη χριστομίμητη διακονία της για την προαγωγή της Αδελφότητας και για την παρηγοριά των πονεμένων αδελφών και όλων των προσκυνητών του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Ευχήθηκε, τέλος, να αγωνισθεί για να οπλισθεί με ανδρεία, όπως ο εορταζόμενος Όσιος Παχώμιος ο Μέγας, για μια πιο δυνατή πορεία και συνάντηση με τον Νυμφίο Χριστό ώστε μέχρι τα βαθεία γεράματά της να απολαμβάνει την ευώδη Χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος. Στον Γέροντα Αναστάσιο, την Ηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή και την Αδελφότητα της Μονής ευχήθηκε να ευλογεί ο Θεός τη διακονία τους και να τους αξιώσει να ζήσουν τη μοναχική χειροθεσία και άλλων Μοναζουσών.


Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Εφημέριος και Πνευματικός του Ι. Ησυχαστηρίου Γέροντας Αρχιμ. Αναστάσιος Χατζάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης εκ της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πορφύριος Αγγελάκης, προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεραπέτρας, ο Αιδεσιμ.  Εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι των Ενοριών Βαϊνιάς Πρωτ. Γεώργιος Γιανναδάκης, Κάτω Χωρίου π. Παντελεήμων Καββουσανός και Χριστού π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, ο Αρχιδιάκονος π. Αμβρόσιος, αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές του μοναστηριού, καθώς και οι κατά σάρκα συγγενείς της Μοναχής Αναστασίας από το χωριό Αχλάδια Σητείας. Σε όλους τους παρόντες παρατέθηκε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ησυχαστηρίου, όπου και ευχήθηκαν εκ νέου στη μεγαλόσχημη Μοναχή Αναστασία να είναι «Αξία».