Η ομιλία του Αγιορείτη Γέροντος Νίκωνος του Νεοσκητιώτη στην Ιεράπετρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Αγιορείτου Γέροντος Νίκωνος του Νεοσκητιώτη στην Ιεράπετρα με θέμα «Θάνατος και αγάπη» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο από πιστούς της ευρύτερης περιοχής Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος.
Ο λόγιος Αγιορείτης μοναχός αναφέρθηκε με τον μεστό ευαγγελικό και απλό λόγο του στη δύναμη της ανθρώπινης αγάπης που αποτελεί  αντανάκλαση της ασύλληπτης και άρρητης αγάπης και φιλανθρωπίας του Θεού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αγάπη «που δεν ζητεί τα εαυτής» είναι πιό δυνατή από τον θάνατο και υπάρχει και πέρα από τον θάνατο.
Ο π. Νίκων απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού σημειώνοντας την ανάγκη συμμετοχής στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, μέσω των οποίων μεταδίδεται η θεία Χάρη στο άνθρωπο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τον Αγιορείτη Μοναχό για τον καθαρό και εποικοδομητικό λόγο του, υπογραμμίζοντας την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης του Χριστού κατά τη ρήση του αγίου Ιωάννου του Χρυστόμου: «Ουδέν ούτω προς διδασκαλίαν επαγωγόν, ως το φιλείν και το φιλείσθαι» και την ανάγκη προσωπικού αγώνα και έντονης πνευματικής ζωής, καθώς απαιτείται η συνέργεια του ανθρώπου, ώστε ο Θεός κατευθύνει τη ζωή του.
Μετά το πέρας της ομιλίας, που παρακολούθησε ο Ιερός Κλήρος και πιστοί όλων των ηλικιών, ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι του ναού, κατά την οποία ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προσέφερε στον Αγιορείτη Μοναχό και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αγιορειτών Ηρακλείου που τον συνόδευαν, τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

βλέπε βίντεο