Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στον Μαύρο Κόλυμπο

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, πανηγύρισε με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και τους ευσεβούς λαούς της περιοχής ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός στην περιοχή «Μαύρος Κόλυμπος» της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού.
Το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουλίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε επίκαιρα για τον Μεγαλομάρτυρα και ιαματικό άγιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Στην ομιλία του ο Σεβ. υπογράμμισε ότι: «ουδέν όφελος εστιν, ούτε χρημάτων, ούτε σώματος, ούτε άλλου ουδενός, άτερ υγείας» κατά τον Ιπποκράτη. Υγεία είναι η φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, όταν έχει αρτιότητα, καλή λειτουργία ψυχοσωματικών δυνάμεων και ευεξία σωματική. Είναι δώρον Θεού γιατί «ουκ έστιν πλούτος βελτίων υγείας σώματος» κατά τήν Σορία Σειράχ. Οι αρχαίοι Έλληνες εθεοποίησαν την υγεία ως νέα ωραία και σεμνή με λευκό πέπλο, την κόρη του Ασκληπιού. Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός σωματικής υγείας έχει πραγματική αξία όταν συμβαδίζει με την ψυχική υγεία, φύλακας της οποίας είναι ο ηθικός βίος και ο φόβος και ο σεβασμός Θεού. Η ευτυχία του ανθρώπου στη γη είναι η σωματική και ψυχική υγεία. Επιπλέον, ο χριστιανός έχει ως ευλογία και προνόμιο την αγάπη του Χριστού μέσα Του. Γενναιότητα, αγωνιστικότητα, αγώνα με μυστική αγάπη. Όταν αγαπάς τον Χριστό, αγαπάς όλους. Ο Χριστός είναι η Εκκλησία και η Εκκλησία ο Χριστός που μας έχει προσλάβει στον Εαυτό Του. Όταν θες να βρεις τον Χριστό, θα τον βρεις μέσα στην Εκκλησία. Εδώ είναι ενωμένη όλη η ανθρωπότητα στο πρόσωπο του Ι. Χριστού. Επικοινωνείς με τον Χριστό, όταν τα έχεις καλά με τους άλλους. Η αγάπη μας στον Χριστό περνά μέσα από τους άλλους, αφού «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων εμοί εποιήσατε». Μη ρωτάς αν σ’ αγαπούν οι άλλοι. Και ο Σεβ. κατέλειξε: αυτός είναι ο πνευματικά υγιής, ο άρτιος άνθρωπος, ο ισορροπημένος, ο αγνός και καθαρός. Γι’ αυτό ο Άγιος Κλήμης ο Αλεξανδρεύς λέγει «η προς Θεόν ομολογία μαρτυρία εστι, πάσα η καθαρώς πολιτευσαμένη ψυχή μετ᾽ επιγνώσεως Θεού η ταις εντολαίς επακηκοϋία μάρτυς εστί και βίω και λόγω».

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και οι Εφημέριοι των όμορων Ενοριών και συμμετείχε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στον οποίο ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργ. Πανταζής και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Τζιρβελάκης.
Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 27 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.