Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


 

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠ.ΑΛ.) (στο παραλιακό σχολικό συγκρότημα), στο 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο της πόλεως (δυτικό σχολικό συγκρότημα) και τέλος στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.

 Στο βαρυσήμαντο μήνυμά του προς τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που έχει η Παιδεία μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της ζωής τους, αφού καλλιεργούνται πνευματικά και εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Γι’ αυτό η μαθητεία σας στο χώρο του σχολείου δεν περιορίζεται μόνο στην απομνημόνευση για να επιτύχετε στις εξετάσεις. Σκοπός είναι μέσα από τη γνώση να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία, την κριτική σκέψη, το κοινοτικό-συλλογικό πνεύμα και να αναπτύξετε αξίες και αρετές, όπως είναι η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός. Όλα αυτά, γνώσεις, αξίες και ιδανικά που παίρνετε από το σχολείο σας βοηθούν να διαμορφώσετε προσωπικότητες αυτοδύναμες, ελεύθερες και ολοκληρωμένες, ικανές να  ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής. Ο σοφός Σολομών στο βιβλίο του μας παροτρύνει: «λάβετε παιδείαν και μη αργύριον, και γνώσιν υπέρ χρυσίον δεδοκιμασμένον, κρείσσων γαρ σοφία λίθων πολυτελών, παν δε τίμιον ουκ άξιον αυτής εστιν» (Παροιμίες Σολομώντος 8, 10-11). Γι’ αυτό πρέπει να εκτιμάτε τους κόπους των δασκάλων σας και καθηγητών σας, αλλά και τις καθημερινές θυσίες των γονέων σας, κατά τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας, που είναι κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αγωγής και παιδείας. Είναι αρκετό η σωστή αγωγή και η παιδεία για να πάρετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή σας. Η μόρφωση εξασφαλίζει οξύτητα και ευρύτητα πνεύματος, καλλιεργημένο χαρακτήρα, ευαισθησίες και θυσίες για προσφορά και βοήθεια σε όλους, αρκεί να αγωνίζεστε με συνέπεια και ήθος για την εκπλήρωση των στόχων σας».


Στην τελετή του αγιασμού παρέστησαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου κ. Ιωάννης Σταμέλος, ενώ παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και πολλοί γονείς.