Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
στη πόλη της Σητείας


Με τή συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Επαρχίας Σητείας και πολλών πιστών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιανουαρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας η τελετή κοπής της Αγιοβασιλόπιτας της Iεράς Mητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Σητείας.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής Σητείας, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα.


Στο τέλος του Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο αναφερόμενος στην έννοια του χρόνου και στη συμπλήρωση μιας εικοσαετίας Αρχιερατείας και θεοφιλούς ποιμαντορίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, εκφράζοντας την ανανέωση της υϊικής αφοσιώσεως και της θυσιαστικής διακονίας του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας προς τον Σεπτό Ποιμενάρχη του και ευχές για μακροημέρευση και υγεία αμφιλαφή για συνέχιση τους πολισχυδούς Αρχιερετικού έργου του στη Θεόσωστο Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.


Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων της Τοπικής Εκκλησίας κατά το παρελθόν έτος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες της Ι. Μητροπόλεως για τη νεότητα, όπως είναι οι επισκέψεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μητροπολιτικής περιφέρειας για τη διανομή ημερολογίων και 550 αντιτύπων της Καινής Διαθήκης, η διοργάνωση των «Νεστορείων αγώνων» στην Ιεράπετρα και του «Γύρου της Σητείας», η συνέχιση των Κατασκηνώσεων στην Ιερά Μονή Βρυωμένου και στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 100 παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως, τα ετήσια Χρηματικά Βραβεία στους πρωτεύσαντες μαθητές όλης της Μητροπολιτικής Περιφερείας και στους καλύτερους Ιεροσπουδαστές της Κρήτης από το Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως «Παναγία Ακρωτηριανή». Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας με το Σισίτιο της Σητείας για περίπου 60 άπορους και τη διανομή τροφίμων παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, στη συνέχιση της συντήρησης και του αναστηλωτικού έργου των εκκλησιαστικών μνημείων και των ναών της τοπικής Εκκλησίας, την έκδοση του βιβλίου «Μορφές Κρητών Αθωνιτών» και τη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Άγκυρα Ελπίδος» με τα ένθετα «Νεανικά Αγκυροβολήματα» και «Κοντά στον Χριστό», τη σύναψη προγγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και του Δήμου Σητείας για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» με τίτλο «Ψηφιακές υπηρεσίες Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας» που έχει ως αντικείμενο την ψηφιακή προβολή, προώθηση και διάσωση της πολιστιστικής κληρονομιάς, ύψους 496.399,90 Ευρώ, την έγκριση της υποβληθείσης προτάσεως στο πρόγραμμα LEADER από το Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής της Ι. Μητροπόλεως για το έργο «Σήμανση Θρησκευτικών και αξιοθεάτων Μνημείων Περιοχής Ιεράπετρας», ύψους  273.069,00 Ευρώ, τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης» (ΒΙC Κρήτης)» που έχει σκοπό την επιστημονική τεχνική υποστήριξη και υποβοήθηση για την προώθηση και εκτέλεση Αναπτυξιακών, Ερευνητικών και άλλων Προγραμμάτων στήν Περιφέρεια Κρήτης.
Ακόμα αναφέρθηκε στις ευκαιρίες πνευματικής οικοδομής που προσέφερε κατά την απελθούσα χρονιά η Ι. Μητρόπολη, όπως είναι οι ομιλίες στην πόλη της Σητείας από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δοσίθεο Κανέλλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τατάρνης, με θέμα «τη φιλανθρωπία του Θεού και το αφιλάνθρωπον του ανθρώπου» και τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κρουσταλλάκη για τον Άγιο των ημερών μας Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, καθώς και τα Ιερατικά Συνέδρια με ομιλητές λόγιους Κληρικούς ή διακεκριμένους Πανεπιστημικούς Καθηγητές, η Ιερά Εξομολόγηση σε Ιεράπετρα, Σητεία και Παλαίκαστρο από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρινικήτα, οι Εκδηλώσεις των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» σε Ιεράπετρα και Σητεία κ.α. Ο Σεβασμιώτατος τέλος υπογράμμισε τη χειροτονία τριών νέων Κληρικών μέσα στο 2014, που αποτελεί απόδειξη ότι, παρά την πολύπλευρη κρίση των ημερών μας, το στελεχιακό δυναμικό της Εκκλησίας ανανεώνεται, και ευχήθηκε καλή και καρποφόρα συνεργασία, καλή υγεία και πνευματική πρόοδο, 
Στη συνέχεια ευλόγησε και διένειμε τη βασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, στους παρευρισκομένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και όλο το εκκλησίασμα, στους οποίους ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά.
Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κ. Νικ. Κοζυράκης και ο Αντιδήμαρχος Σητείας Χαράλαμπος Λεβεντέρης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, οι οποίοι μαζί με όλο το εκκλησίασμα παρεκάθησαν μετά το πέρας της ακολουθίας στο αίθουσα του Ναού, όπου προσφέρθηκε δεξίωση από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου.