Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

 Αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 τελέσθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Μικρασιατών. Το καθιερωμένο μνημοσύνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν Μικρά Ασία εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων» τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο. Προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, και έλαβε μέρος ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός.


Η ομιλία για τα 93 χρόνια από Μικρασιατική Καταστροφή έγινε από την κυρία Μαρία Στεφάνου-Σαρρή, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες τους και την προσφυγιά ενάμισυ εκατομμύριο Ελλήνες της Ιωνικής γης, του Πόντου, της Πισιδίας, της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας, καθώς και στην ακμάζουσα πνευματικά και πολιτιστικά Σμύρνη, της οποίας ο αείμνηστος Εθνοϊερομάρτυρας Μητροπολίτης Χρυσόστομος (Καλαφάτης) και δεκάδες Κληρικοί μαρτύρησαν μαζί με τους χιλιάδες λαϊκούς που υπέστησαν βίαιο και μαρτυρικό θάνατο κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον  «Μαύρο Σεπτέμβρη» του ελληνισμού, το 1922.

 Στό τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχήθηκε να είναι άληστος η μνήμη «πάντων των εν τη Μικρά Ασία εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων πατέρων και αδελφών ημών» και να μην σταματήσει ποτέ να μιλά στην ψυχή μας η θυσία τους στα ματωμένα και αγιασμένα μικρασιατικά χώματα, ενώ παρότρυνε τους Μικρασιατικής καταγωγής συντοπίτες μας να καταγράψουν τις μαρτυρίες των ξερριζωμένων παππούδων και γιαγιάδων τους, οι οποίοι έφεραν από την πατρώα γη τους ως ιερό και μοναδικό κειμήλιο στην νέα τους πατρίδα την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, ώστε να μη σβήσει η φλόγα της θύμησης από τη λήθη και τη λησμονιά.

Στην Θεία Λειτουργία και στο Αρχιερατικό μνημόσυνο παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαν. Φραγκούλης και Αργ. Πανταζής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, ο πρ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, η Πρόεδρος Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών, εκπροσώποι τοπικών φορέων και σωματείων, οι Μικρασιάτες της πόλεως και αρκετοί πιστοί.