Το 3ο Διεθνές Συνέδριο
«Η μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης» στη Σητεία

Στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 6 και 7 Νοεμβρίου το 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης», το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού του Δήμου Σητείας, με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης και την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και της εταιρείας συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης, ο συνδυασμός και η ενσωμάτωσή τους στο πολυσύνθετο πολιτιστικό προϊόν της περιοχής αλλά και η παρουσίαση των επιρροών και διασυνδέσεων με τη μουσική λαϊκή παράδοση άλλων περιοχών.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, το πρωί της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου, παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε την έναρξη του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη «μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης» στην παραδοσιακή και πάντα φιλόξενη πόλη της Σητείας με τη συμμετοχή διακεκριμένων Μουσικών και επιστημόνων της Μουσικολογίας από τη χώρα μας και το εξωτερικό.
Η παραδοσιακή κρητική μουσική, ως τρόπος  έκφρασης του πλούσιου συναισθηματικού κόσμου του Κρητικού, έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Σητεία, που ήταν πάντοτε ο τόπος του Πολιτισμού και των Γραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σητεία γέννησε τον Μύσωνα, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, τον ποιητή και κύριο εκπρόσωπο της Κρητικής Λογοτεχνίας Βιτσέντζο Κορνάρο, αλλά και τους σύγχρονους μεγάλους Σητειακούς καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, τον κορυφαίο βιολάτορα Στρατή Καλογερίδη και τον Γιάννη Δερμιτζάκη η Δερμιτζογιάννη, που διαλάλησε σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης.
Είναι βέβαιο ότι το συνέδριο αυτό, με τους διακεκριμένους εισηγητές του, θα αναδείξει και θα προβάλλει τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά της πλούσιας μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης υπεύθυνα και επιστημονικά.
Συγχαίρομε ολόψυχα το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού του Δήμου Σητείας, το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης και τους λοιπούς συντελεστές της διοργάνωσης και ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες επιστήμονες και μουσικούς. Όλοι σας, μαζί με τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες του Νομού Λασιθίου, επιδεικνύετε έμπρακτη αγάπη και ενεργό ενδιαφέρον να διασωθεί και να γίνει κτήμα της νέας γενιάς η μεγάλη αυτή παραδόση και κληρονομία της μουσικής, της ντοπιολαλιάς και των άλλων πολιστιστικών στοιχείων της Ανατολικής Κρήτης και να προστατευθούν από τυχόν αλλοιώσεις και παραποιήσεις.
Σας καλωσορίζομε στην όμορφη Σητεία και ευχόμαστε από καρδίας ευόδωση των στόχων της σπουδαίας αυτής συνάντησης για τη συνέχιση αυτή της μεγάλης παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης».
Στο Συνέδριο, κατά το οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μουσικολογικής έρευνας-μελέτης για τη συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση πρωτογενούς και άλλου οπτικοακουστικού υλικού που σχετίζεται με τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Φορέων.